Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Miért fenntartható kevesebb húst fogyasztani? [Letölthető kiadványok]

2022. január 06. - Borsós Zsófia
A Zöld-Híd Alapítvány részt vesz a Magyar Természetvédők Szövetsége Heti (1) húsmentes nap kampányában. Szeretnénk arra ösztönözni az embereket, hogy tartsanak legalább hetente egy húsmentes napot, illetve az intézmények bekapcsolódását is segítjük. 
A kevesebb, de jobb minőségű hús fogyasztásának számos előnye van, beleértve az éghajlatváltozás megelőzésének elősegítését, az egészségesebb étkezést vagy az állatjóléti szempontok előtérbe kerülését. Ennek érdekében több intézmény már bevezette, hogy heti egy alkalommal az étkeztetés során nem adnak húst (a tízórai, az ebéd és az uzsonna egyaránt húsmentes).

A felhívás itt érhető el: Heti egy húsmentes nap az óvodában - Ki tart velünk? [FELHÍVÁS]

Jelen cikkben néhány hasznos kiadványt mutatunk be a húsmentességgel kapcsolatban.

vegetables-790022_1920.jpg

Kép forrása: Pixabay

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) weblapján érhető el az alábbi három anyag:

1. A Miért jó kevesebb húst ennünk? szórólap több szempontból vizsgálja a húsmenetesség témáját: egészségügyi, környezet- és éghajlatvédelmi, valamint állatjóléti kérdések egyaránt megjelennek benne. 

husmentes_bross.png

Kép forrása: MTVSZ 

--> ITT érhető el a kiadvány <-- 

 

2. A Húsatlasz (2015) című kiadvány a fenti szórólapnál mélyrehatóbban foglalkozik a húsfogyasztás kérdésével. A könyv bevezetője így szól:

A magyar étkezési kultúrának szerves része a húsfogyasztás. Ezt tükrözi, hogy a magyar konyhára jellemző főbb ételek mind tartalmaznak húst. Húsfogyasztásunknak azonban számos környezeti és társadalmi következménye van, melyeket kiadványunk alaposan körbejár. Megfontolt, mértékletes, tudatos fogyasztással a károk csökkenthetők.
Hogyan értheti meg egy átlagos fogyasztó azt, hogy milyen globális hatása van húsfogyasztásának? Hány ember ismeri fel, hogy húsigényünk közvetlenül felelős az amazonasi esőerdő elpusztításáért? Vajon ki van tisztában az ipari állattenyésztés következményeiként jelentkező szegénységgel és éhezéssel, kényszerű lakóhely- és ország-elhagyásokkal, az állatjólétre, vagy az éghajlatváltozásra és a biológiai sokféleségre kifejtett hatásával? Ezek a hatások a bevásárlóközpontokban kapható húsok vagy kolbászok csomagolásán nem láthatók. Éppen ellenkezőleg. A kiadványunkkal mindenkit arra buzdítunk, hogy nézzen alaposan a pult mögé.

meatatlas-hu-jpg.jpg

Kép forrása: MTVSZ 

--> ITT érhető el a kiadvány <-- 

 

3. A Húsmentes nap receptkalauz alapkérdése: hogyan készítsünk finom ételeket, olymódon, hogy óvjuk bolygónkat és szervezetünket? A számos receptötlet mellett érdekes adatokat is megismerhetünk a kiadványból:

Az európai húsok nagy része (főként a sertés-, marha-, és szárnyashúsok) iparszerű gazdálkodásból származik. Az ilyen gazdaságokban állatok százai, vagy akár ezrei vannak összezsúfolva szűk helyen, és gyakran embertelen bánásmódban részesülnek.
A hús előállítása, főként nagyipari szinten, jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz főképp a takarmánytermesztéshez kapcsolódó erdőirtások, az állatok metánkibocsátása, valamint a trágyakezelés és -tárolás folyamata révén.
Ugyanakkora mennyiségű növényi alapú élelmiszerhez képest a hús előállításához sokkal nagyobb föld- és vízhasználat kapcsolódik, hiszen takarmánnyal kell etetni az állatokat, hogy tejet, tojást vagy húst termeljünk.

husmentescooking.png

Kép forrása: MTVSZ 

--> ITT érhető el a kiadvány <-- 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3016779966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása