Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Heti egy húsmentes nap az óvodában - Ki tart velünk? [FELHÍVÁS]

2021. szeptember 16. - Borsós Zsófia
A Zöld-Híd Alapítvány részt vesz a Magyar Természetvédők Szövetsége Heti húsmentes nap programjában.
Egyre több magánszemély és intézmény csatlakozik ahhoz a kezdeményezéshez, mely célja a húsfogyasztás mérséklése Magyarországon. A kevesebb, de jobb minőségű hús fogyasztásának számos előnye van, beleértve az éghajlatváltozás megelőzésének segítését, az egészségesebb étkezést vagy az állatjóléti szempontok előtérbe kerülését. Ennek érdekében több intézmény már bevezette, hogy heti alkalommal az étkeztetés nem tartalmaz húst (a tízórai, az ebéd és az uzsonna egyaránt húsmentes).
vegetables-1149006_1280.jpg
Kép forrása: Pixabay

Az OGYÉI az MTVSZ megkeresésre küldött hivatalos álláspontja szerint az intézmények a rendeletek betartásával megvalósíthatják intézményükben a heti egy húsmentes étkezést.Idézet a levélből: „A Rendelet 6. melléklete tartalmazza az egyes élelmiszerekre, élelmiszercsoportokra vonatkozó előírásokat tíz élelmezési napra (tíz egymást követő, étkezést biztosító nap), egy főre számítva. A melléklet 3. és 4. sora rendelkezik a húsok, valamint a húskészítmények gyakoriságáról, étkeztetési típusonként. Napi háromszori étkeztetés szolgáltatása esetén például, tíz élelmezési nap tekintetében hús legalább hat, legfeljebb tíz alkalommal, 23%-nál alacsonyabb zsírtartalmú húskészítmény legfeljebb öt, 23%-nál magasabb zsírtartalmú termék legfeljebb egy alkalommal adható. A fentiek értelmében, tíz élelmezési nap alatt, akár 4 alkalommal is lehetősége van az élelmezésvezetőnek húsmentes nap tervezésére.”

global-map_hu.png
Kép forrása: MTVSZ
Amennyiben az olvasó megfontolandónak tartja a kezdeményezéshez való csatlakozást, kérem, hogy tájékoztassa a felvetésről az óvodavezetőt és a nevelőtestületet!
 
Ha van nyitottság a heti egy húsmentes nap bevezetésére, kérem, hogy vegye fel a kapcsolatot munkatársunkkal: Borsós Zsófia, 20/293-33-23, borsoszsofia.zoldhid@gmail.com.
 
Az alábbi konferencia közvetítés sok hasznos információt tartalmaz a témával kapcsolatban:

Forrás: MTVSZ
 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr9816687344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása