Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Kiadványajánló - MTVSZ: Energiatudatos Háztartási Kisokos [Letölthető]

2021. december 11. - Borsós Zsófia

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) Energiatudatos Háztartási Kisokos címen adott közre egy kiadványt az Energiafordulat – Lakossági energiatudatossági szemléletformáló kampány Újbudán (KEHOP-5.4.1-16-2016-00828) pályázat keretében.

energiatudatos-haztartasikisokos-fedlapkep.jpg

Kép forrása: MTVSZ

Az online, ingyenesen --> ITT <-- elérhető anyag tanácsokat oszt meg az energetikai felújítással és az energiatakarékossággal kapcsolatban. Hasznos lehet annak is, aki spórolni szeretne, és annak is, aki hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre készül, illetve napelem, napkollektor vagy hőszivattyú beszerzése előtt áll.

Részlet a bevezetőből:

A hazai lakóépületek nagyon energiapazarlók, energetikailag gyenge (energiatanúsítvány szerint HH) besorolásúak. Az energiapazarlás csökkentése és a tiszta energiára váltás nemcsak a megfizethető rezsiszámla, a megélhetés miatt fontos, hanem az egészségünk és az egészséges lakókörnyezetünk miatt is. Ma még ugyanis nagyobbrészt (import és hazai) fosszilis energiaforrások égetéséből látja el az ország árammal és hővel az energiaigényét, ami légszennyezéssel és az éghajlatváltozás súlyosbításával terheli egészségünket és gazdaságunkat. A kiadványban energiatakarékos tippeket adunk a fosszilis energiafelhasználás háztartási csökkentésére, továbbá a tiszta, megújuló alapú hő- és áramtermelésre való váltásra.
A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) 2020-as felmérése alapján, bár az elmúlt években érezhetően nőtt az épületenergetikai beruházások száma a hőszigetelés, a nyílászárócsere vagy a fűtéskorszerűsítés terén, és egyre többen terveznek energiahatékonysági korszerűsítéseket, még mindig azonban az egyedi, részleges felújítások dominálnak, jellemzően műszaki vagy energetikai terv nélkül, a társas illetve a panelházaknál, amelyeknél jelentős energiamegtakarítás nem keletkezik. A közelmúltban végzett beruházások kevesebb, mint felénél jelölték meg a válaszadók, hogy csökkent az energiaszámlájuk. A felmérés alapján a hazai otthonok 36%-án, azaz 1 420 000 lakáson terveznek valamilyen energetikai felújítást végezni a következő öt évben. A családi házak 40%-át, a társasházi lakások 22%-át, a panellakások 14%-át kívánják felújítani a következő 5 évben.

Forrás és bővebb információ: MTVSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr616780768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása