Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Már lehet regisztrálni az Európai Hulladékcsökkentési Hétre

2021. október 18. - Borsós Zsófia

Idén is megrendezik az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű meg a tematikus hetet, november 20. és 28. között. A kiemelt téma a: „körkörös közösségek”.

A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezés célja, hogy a résztvevő országok lelkes önkéntesei egy teljes héten keresztül saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező mennyiség csökkentésére, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A főszervező EWWR – European Week for Waste Reduction – a hulladékok problémakörén keresztül szándékozik bemutatni a fenntartható fogyasztás és a körforgásos gazdaság jelentőségét.

Európa legnagyobb hulladékmegelőzési kampánya hazánkban is egyre népszerűbb. A tavalyi évben 10.695 akciót valósítottak meg Európa-szerte a programhoz csatlakozó önkéntesek. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt.

(Szöveg és kép forrása: https://hulladekcsokkentesihet2021.hu/)

logo_uj_hulladekcsokkentes.png

A programsorozat célja, hogy minél több ember figyelmét ráirányítsa a hulladékmegelőzés aktuális témájára. Fontos hogy ne csak egy hétig tartson a lelkesedés, hanem tartós változásokat ösztönözzön a kampány.

Az előző évben a láthatatlan hulladék megismerése volt a kiemelt téma, melyhez az alábbi galériában szereplő képekből készítettünk online kampányt:

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó Oktatóterem)

 

Az idei „körkörös közösségek” tematika a hulladéktermelés kapcsán a kis helyi közösségek körforgásos gazdaságra való áttérésben játszott szerepét kívánja hangsúlyozni a fenntartható fogyasztási és termelési minták felé való átmenetben. Az esemény szervezői a kezdeményezéssel ösztönözni kívánják a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek a mindennapi fogyasztási szokásaikra. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét remek lehetőség közigazgatási és önkormányzati intézmények, civil szervezetek, oktatás-nevelési intézmények, magánszemélyek és vállalatok számára, hogy hulladékképződést megelőző, újító ötleteiket megvalósítva törekedjenek egy tisztább jövő megteremtésére  ̶  nemcsak a témahéten, hanem akár hosszútávon is. Az akcióhoz csatlakozók saját, helyi lehetőségeiket, körülményeiket felmérve valósítják meg és teszik közkinccsé ötleteiket, annak érdekében, hogy azokat mások is megismerjék, és példaként szolgálhassanak a társadalom minél szélesebb köreiben.

(Forrás: https://hulladekcsokkentesihet2021.hu/)

Óvodák is regisztrálhatnak az alábbi linken olyan programokkal és akciókkal, melyek a hulladék csökkentésére, újrahasználatára vagy újrahasznosítására hívják fel a figyelmet: 

Regisztráció

Az akciószervezés részleteiről ITT lehet tájékozódni. 

A regisztráció határideje: 2021. november 17. (12:00)

 

Ötletindítóként szolgálhat a Kastélykert Óvoda korábbi rpojektje, melyet korábban be is mutattak a blogon: Jógyakorlat: Kuka(cool)túra program - nyírteleki Kastélykert Óvoda és Bölcsőde

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3816720802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása