Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Felelős Gasztrohős - fenntarthatóság a tányéron

2021. október 18. - Borsós Zsófia

Aki fenntarthatóan szeretne élni, és csökkenteni kívánja az ökológiai lábnyomát, számos olyan kérdéssel találkozik a mindennapok zöldítése során, amely az étkezéssel kapcsolatos. Szezonáis az adott alapanyag? Honnan származik, amit elfogyasztunk? Mekkor a vízlábynoma? Mennyi csomagolóanyagot használtak hozzá? Sokszor nehéz együtt kezelni a különböző szempontokat. Szerencsére a fenntartható táplálkozás kérdésében számíthatunk a Felelős Gasztrohősre, a weblap és Facebook oldal is rengeteg hasznos infografikát, felhívást és a gyermekek körében is alkalmazható ötletet kínál. 

 dsc0614_kicsi_6c264b1a-c4df-4ed3-9338-366e159ea8b7_470x.jpg

 Kép forrása: Felelős Gasztrohős, zöldülő naptár

A szervezet missziója:

A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése.  Hiszünk abban, hogy környezetbarát gasztronómiai megoldásokkal zöldebbé és egészségesebbé tehetjük étrendünket, s ezáltal jót tehetünk magunkkal és környezetünkkel is. Izgalmas és szerethető lakossági kampányokkal, egyszerűen alkalmazható tippekkel, finom receptekkel mutatjuk meg, hogy mennyire egyszerű odafigyelni arra, hogy mi kerül az asztalunkra. Sokrétű szakmai tevékenységgel segítjük a felelősen gondolkodó vendéglátóhelyeken a környezetbarát intézkedések bevezetését, és a fenntarthatósági törekvések kommunikációját a vendégek felé. Abban hiszünk, hogy mindenki lehet hős, és falatonként képesek vagyunk megváltoztatni a világot!

A lakosság szemléletformálása érdekében hónapról-hónapra bemutatják a szezonális alapanyagokat, melyek elkészítését receptek megosztásával is támogatják.

1578869268035_szezonalis-10-1.jpg

Kép forrása: Felelős Gasztrohős, októberi szezonális kínálat

 

Divattá vált a tőlünk távol termő "superfood" élelmiszerek fogyasztása, ezt a témát is alaposan körbejárta a szervezet, elindítottak egy kampányt, amely az értékes, de a felkapott élelmiszereknél ritkábban népszerűsített hazai alternatívákat mutatja be:

sf_merkozes.png

 Kép forrása: Felelős Gasztrohős, "Superfood" mérkőzés - lenmag vs. chia mag

 

A szervezet csatornáin a fenntartható vendéglátóhelyekről is tájékozódhatunk, illetve a Rakun dobozközösség építésében is aktív szerepet vállalnak.

felelos-gasztrohos-fenntarthato-vendeglatohely-etterem_1.jpg

 Kép forrása: Felelős Gasztrohős, a fenntartható vendéglátóhely minősítés

 

Érdemes megismerni a Rakun működését, mert már Baranya, Somogy és Tolna megyében is vannak olyan vendéglátóhelyek, akik csatlakoztak a folyamatosan bővülő közösséghez: 

 

Akinek felkeltette az érdeklődését a fenntartható étkezés valamely kérdése, és az óvodában is szeretne foglalkozni a témával, annak hasznos lehet az alábbi online óvodapedagógus továbbképzés elvégzése: Gasztrohős Palánták továbbképzés

ovonokepzes-logo-01_f81645a3-3d06-47b5-b0da-02304f43d7d1_2048x2048.png

Kép forrása: Felelős Gasztrohős, Gasztrohős Palánták 

Kollégáink 2017 óta közel 200 óvodában jártak, ahol középsős és nagycsoportos gyermekeknek tartottak foglalkozásokat a táplálkozással összefüggő környezetvédelemről. Felelős Gasztrohős Palánták Programunkban a hulladék megelőzésre, a helyi és szezonális élelmiszerek fogyasztására, a helyes hulladékkezelésre és a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztásra helyeztük a hangsúlyt. A pedagógusok és a szülők visszajelzései szerint a gyerekeket érdekelte ez a tudás és felkeltette érdeklődésüket a környezet- és természetvédelem egyéb területei iránt is. Mivel minden óvodába nem tudunk eljutni a fenti programunkkal, elkészítettük ezt a képzést. A képzés nem akkreditált.

 

A tanfolyam tartalma: 

- 3-4 óra alatt elolvasható, a táplálkozással kapcsolatos környezetvédelmi ismeretek 10 fejezetben összeszedve, források megjelölésével,

22 db játékleírás, amik segítségével a gyerekek könnyen megtanulhatják és gyakorolhatják a környezetvédelmi ismereteket,

- egy tipplista arról, hogy mit tehet az óvoda, hogy csökkentse a működésének környezeti hatásait,

- egy 13 kérdésből álló tesztsor,

- egy névre szóló, letölthető és kinyomtatható oklevél, amit a tesztet helyesen kitöltők kapnak arról, hogy sikeresen elvégezték a képzést,

- hasonlóan gondolkozó zárt szakmai közösséghez csatlakozás lehetősége a facebookon.

A képzést elvégző pedagógus:

- megérti, hogy milyen hatással van az élővilágra és a természetre az, hogy mit eszünk és honnan vásárolunk, 

- arra is tippeket kap, hogy hogyan tudja a saját és családja étkezését környezettudatosabbá alakítani,

- képes lesz arra, hogy ezt a tudást a gondjaikra bízott gyermekeknek is átadja.

A tanfolyamhoz kapcsolódóan szakmai konzultációt biztosítunk szakértőinkkel és a közösségi médiában külön csoportot indítunk a tanfolyamot végző óvodapedagógusok számára az eszmecseréhez!  

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4616719344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása