Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Komposztálás az óvodában [LETÖLTHETŐ foglalkoztatóval]

Komposzt - a fekete arany 3/3. rész

2021. június 01. - Borsós Zsófia

A komposztálásnak szentelt sorozatunk harmadik és egyben befejező részében az óvodai komposztálás lehetőségeit tekintjük át. Az első részben a kertes házak esetét, míg a második részben a társasházak alternatíváit vettük szemügyre. Az következőkben megtudhatjuk, hogyan építhető be a komposztálás témája az intézményi keretek közé.

1_5.jpg

A kismarosi Kis-Morgó óvoda komposztálója
Forrás: kismarosikikialto.hu

A komposztálás jó lehetőséget jelent arra hogy tegyünk valamit a Föld azon kis szeletéért, ahol életünket éljük, legyen az a saját kertünk, vagy az óvoda udvara. Az udvaron keletkező növényi anyagok (pl.: levelek, kaszálék) értéket jelentenek, hiszen a keletkező komposzt tápanyag és élőhely is tud lenni, a környezetünk pedig egészségesebb, élőbb lesz általa.

A szerves anyagok komposztálására nagy szükség van, a fenntarthatóság felé vezető út egyik alapköve, jó hír, hogy se nem drága, se nem bonyolult módszer.

Barkóczi Sándor művész narrációjával készült, a témát jól összefoglaló videóból megtudhatjuk, mit értünk komposztálás alatt, és hol, miként tudunk komposztálni.

 

Mi fán terem a komposztálás? 
Forrás: Humusz Szövetség youtube csatorna

Az óvodák környezetterhelésének csökkentése is elősegíthető komposztálással, hiszen ha megnézzük az óvodában termelődő hulladék összetételét jelentős a szerves anyag tartalma. Az oktatási intézmények zöldítésének lehetőségeit bemutató a tavalyi Környezeti Nevelés Műhelykonferencián elhangzott előadás az alábbi videóban elérhető, melyből megtudhatjuk mit is rejt pontosan egy óvoda kukája:  

Virágh Erika: Óvodai hulladékanalízis vizsgálat eredményei Újbudán
Forrás: Humusz Szövetség youtube csatorna

A komposztünnep, mint környezetvédelmi akció lehetőséget teremt a komposztálás tematizálására az óvodai életben. A 2011-ben indult országos esemény célja, hogy közfigyelembe emelje a téma fontosságát. A Komposztünnephez kapcsolódni a Galgamenti Népfőiskola és a Humusz Szövetség minden évben októberben meghirdetett pályázatán keresztül lehet, a felhívás a Humusz honlapján jelenik meg. Az elmúlt 10 évben rengeteg megvalósult jógyakorlat gyűlt össze, amelyeket a jubileumra egy inspirációt nyújtó kiadványban jelentettek meg. A kiadvány óvodai projektnapok, témahetek leírásait tartalmazza, itt elérhető.

nevtelen.png

Komposztünnep Magyarországon 2011-2020
Forrás: Humusz Szövetség

Az ünnepnapon túl érdemes a komposztálást beépíteni a hétköznapok folyamába is és kihasználni közösségkovácsoló erejét. Van már példa az óvoda által üzemeltetett közösségi komposztálóra is, amibe a szülők otthonról is behozhatnak zöld javakat.
Komposztos programokra az év során szinte bármikor sor kerülhet, ezen a linken elérhető 19 programötlet kimondottan óvodák számára készült. A programötlet-gyűjtemény letölthető tartalmakkal is szolgál, például Guszti, a giliszta komposztál c. mesével.

Komposzt mottó:

A zöldhulladék nem szemét, megfelelôen kezelve értékes anyaggá válik, ezért helyesebb „zöld javakként” emlegetni, hozzájárulva egyúttal egész gondolkodásmódunk környezettudatossá formálásához!

Forrás: Komposztáljunk! - kiadvány

Cikksorozatunkat néhány letölthető foglalkoztatóval zárjuk, érdemes A5 méretben nyomtatni, így két rajz is ráfér egy normál papírlapra. 

picklewix.png

Forrás: picklewix.com

biojatelabyrintti.jpg

Forrás: kierratyskeskus.fi

 

 

cleverlearner.png

Forrás: cleverlearner.com


Jó komposztálást!

 

Ádám Bence

geográfus

 

Felhasznált források:

Komposztálás a családban - gyakorlati útmutató  Kötháló 

Komposztálás az óvodákban, iskolákban!? Humusz Egyesület

KOMPOSZTÜNNEP MAGYARORSZÁGON 2011-2019 

Humusz Szövetség - Komposztálás főoldal

Komposztáljunk! - Komposztálási Program - Óbuda Békásmegyer Önkormányzata 

https://www.komposztalo.hu/hogyan-csinaljam.html

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6916525404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása