Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Komposztálás a ház körül

Komposzt - a fekete arany 3/1. rész

2021. április 01. - Borsós Zsófia

A tavasz beköszöntével és a természet éledésével egyetemben a komposztálódás folyamata is újra beindul. Igénybe véve a természet ezen szolgáltatását, előállíthatjuk fekete aranyunkat, a komposztot. Miért jó ha komposztálunk? Most induló három részes sorozatunkban ezt az alapkérdést járjuk körül, több szempontból vizsgálva a kérdést. Az első részben a családi házak és a kertek lehetőségeit tárjuk fel. 

1_4.jpgA komposzt a saját aranyad
Forrás: pixabay 

A környezettudatos életmód egyik alappillére a biológiailag lebomló hulladék környezetbarát módon történő kezelése, melynek legjobb módja a komposztálás. A szerves anyag a természetben állandó körforgásban van, a komposztálás ezen a természetes szervesanyag bontási folyamaton alapul. 

korforgas.png

A szerves anyag körforgása
Forrás: Humusz Szövetség 

Az átlagos magyar kukának majd a harmada lebomló hulladékkal van tele. Jól példázza ezt az a hulladék szállítással foglalkozók körében elterjedt “dinnyeszezon” fogalom, ami kirívóan augusztus környékén jelentkezik és azt értik alatta, hogy a megnövekedett lakossági dinnyefogyasztás során megmaradt és kukába dobott dinnyehéj oly mértékben eláztatja a szemetesek tartalmát, hogy annak mindenféle további hasznosítása lehetetlenné válik és a teljes mennyiség lerakóra kerül. Elsőre nem gondolnánk, hogy a hulladékot is el lehet oly mértékben piszkítani, hogy újrahasznosíthatatlan szemét váljék belőle. A dinnye analógiáján szemléltetve hazonlóan hat a kukába dobott többi fajta szerves anyag is a hulladékunkra, ellehetetleníti az újrahasznosítását. A lebomló szerves hulladéknak a kukánál sokkal jobb helye van a komposztban, ahol értékes humusz válik belőle. Érdemes hát visszatérni ehhez az ősi hulladékhasznosítási folyamathoz.

Amit az egyik komposztol,

Abból a másik megkosztol.

Még ha ragad is a kosztól.

A Grincs c. film 

Hogy kezdjünk bele? 

A komposztáló méretének meghatározásakor vegyük figyelembe, hogy mennyi szerves hulladékkal szeretnénk megtölteni az év során, kertünk és háztartásunk “termeléséhez” igazítsuk a méretét. Válasszunk egy félreeső árnyékos, széltől védett helyet, amely könnyen megközelíthető. Ügyeljünk, hogy a választott hely jó vízelvezetésű legyen. Fontos a talajjal való közvetlen kapcsolat, ugyanis a lebontó mikroorganizmusok onnan érkeznek. Ezután kész vagyunk az alapszintű komposztálónkkal, nincs más dolgunk, mint a keletkező szerves növényi hulladékot rendszeresen odahordani.  Hamar kitapasztalható a komposzt készítés fortélya, igazán elrontani nem tudjuk, előbb-utóbb minden szerves anyag lebomlik, csak a lebomlási idő változó. 

Az alábbi fotón egy 3 éves komposztáló látható, amit konyhai hulladékból készítettek. Érdekes megfigyelni a rétegrendet, kevés tojáshéj néhol felfedezhető benne, amit érdemes összemorzsolni a komposztra kerülése előtt. 

komposztalo.JPG

Feltárt érett komposzt
Forrás: Wikipedia 

A kezdetek után törekedhetünk a haladó szint elérésére is. Erre szükségünk lehet ha sok szerves hulladékunk keletkezik és gyorsan akarjuk humusszá alakítani, vagy prémium komposztot szeretnénk előállítani. Komposztmesterekké válásunkhoz jobban bele kell ássuk magunkat a témába, amihez sok hasznos tudnivalót tartalmaz az alábbi részletes letölthető útmutató.  

a_komposzt_is_ertek.png

A komposzt is érték - borító
Forrás: Herman Ottó Intézet

Lelkes komposzt-készítőként ezzel az apró életvitelünkbe bevezetett szokással pozitív változások egész sorát érhetjük el. A kedvező hatás a környezetünkre, az egészségünkre és a pénztárcánkra is kiterjed.

Komposztálónk segíthet bennünket a kerti zöldhulladék égetésének elkerülésében is. Többféle komposztkészítési módszer létezik, a folyamatosan rakotton kívül a kisebb ágak és gallyak komposztálásához általában egyszerre állítják össze a komposzt halmot. Ehhez saját receptúrát és rétegrendet fejleszthetünk ki, a keletkező kerti alapanyagainkra szabva.  

72223433_1151905518338899_1490610868713422848_n.png

Komposzthalom rétegrend
Forrás: kismarosikikialto.hu

Összefoglalóan minden fontos kérdést körüljárva az alábbi videóból megtudhatjuk, hogy miért érdemes komposztot készíteni, mit és mit nem lehet komposztálni, milyen a komposzt ideális összetétele? Az elkészítése nem bonyolult, mégis ahhoz, hogy jól működjön néhány dologra fontos odafigyelni.

Így készül a tökéletes komposzt 
Forrás: KertTV - McMenemy Márkkal

A következő részekben a lakások konyhájában, majd az óvodákban történő komposztálás lehetőségeit kutatjuk fel.   

 

Ádám Bence 

geográfus

 

Felhasznált források:

Dr. Béres András et all. A komposzt is érték, Herman Ottó Intézet, Budapest, 2017
http://www.hermanottointezet.hu/sites/default/files/a_komposzt_is_ertek.pdf

Csathó Tibor, Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK, Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség
https://docplayer.hu/1286684-Fenntarthato-kistelepulesek-komposztalasi-alapismeretek.html

Megformált megoldások az élhetőbb településekért Komposztálási útmutató 
https://eth-erd.hu/komposzt.pdf

https://humusz.hu/komposztalj/alapok

https://xforest.hu/komposztalas/

https://humusz.hu/komposztalj/mitszabad

https://balintgazda.hu/aktualis-kert/november/komposzt-mibol-keszuljon-es-mi-ne-legyen-benne.html

https://www.facebook.com/groups/689937331776571/permalink/885527335550902

https://www.zoldhid.hu/hulladekfajtak/ujrahasznosithato/zoldhulladek/komposztalas

https://www.zoldpolc.hu/komposztalas-hazilag-343

https://tudatosvasarlo.hu/komposztalo-es-vetemenyes-egyben-komposztalo-kas/?fbclid=IwAR0MigPefSAxcxnFsagJ6JcA3MOdONu87n6seMLM6XwGCEfjqZ10tguclc0

https://kismarosikikialto.hu/komposztaljunk/?fbclid=IwAR0OF6esE9VGhgWgYLtK4sqTeQuNX-tQZOnhRuLoCmZ8I0TyApaqa2Qn3Cw

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7516479154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása