Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Kölcsönözhető környezeti nevelési játékok - Kincsünk a víz; ÖKOsan a városban

2021. február 04. - Borsós Zsófia

Sajnos a koronavírus járvány miatt továbbra sem tudunk óvodai foglalkozásokat tartani, de szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik szeretnének megemlékezni a víz világnapjáról vagy a környezettudatosság gyakorlati lépéseivel szeretnének foglalkozni az óvodai csoportjukkal.  

Az őszi időszakhoz hasonlóan, tavaszra is összeállítottunk két játékcsomagot, melyet először a pécsi óvodáknak kínálunk kipróbálásra, kölcsönzésre.

kiallitasok.png

A bejegyzésben szereplő képek forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

A csomagok tartalma:
3_5.png

- 1 db. laminált mese a víz témaköréhez kapcsolódóan

- 1 db. földre teríthető molinó (100x175 cm) folyó-rét-erdő-hegy motívumokkal, melyen a gyerekek megkereshetik, hogy hol élnek a különböző állatok, illetve a víz útját is nyomon követhetik

- 22 db. állat-korong (ezek élőhelyét kereshetik meg a molinón a gyerekek)

- 1 db. vízi állatok kirakó

- 12 db. laminált kép, + 1 db. laminált háttéranyag

"A víz útja Pécsett" képsorozat beszélgetéshez: 1db. víztorony, 1 db. forrás,

1 db. vízminőség ellenőrzés, 1 db. szennyvíztelep,

"Hogyan takarékoskodjunk a vízzel?" képpárok a víztakarékos viselkedés kiválasztásához:

2 db. fogmosás, 2 db. mosogatás, 2 db. mosás és 2 db. fürdés témájú képpel,

- 1 db. zománcozott lavór, 4 db. szűrő, 4 db. csipesz, 3 db. kávéfilter

A zománcozott lavór a Balokány-tavat vagy a Malomvölgyi-tavat szimbolizálja és vízzel, valamint az óvodában rendelkezésre álló hulladékokkal (pl.: gyümölcshéj, papír, csipsz csomagolása, étolaj, stb.) tölthető meg. A csipeszek és a szűrők segítségével a gyerekek megtisztíthatják a vizet, melyet még a kávéfilteren is átszűrhetünk, majd beszélgethetünk a természetes vizeink védelmének fontosságáról.

 

6_3.png

- 4 db. kis méretű kuka, 25 db. hulladékot ábrázoló képpel

- 1 db. vonalzó és 1 db. alátét (újrahasznosított, italos-kartondobozból, pl. tej, gyümölcslé dobozból készített)

- 1 db. Közlekedj okosan! társasjátéktartozékok: játéktábla (3 részből összeállítható), 1 db. kártyatartó, 6 db. utcaelem, 1 db. rendőr korong, 4 db. bábu talpazattal, 31 db. kártya, játékismertető

- 5 db. tapogató zsák, 6 db. laminált kép (4 db. a tapogató zsákokban található növények képével díszített, 1 db.-on az erőmű látható)

A Pécsett, az erőműben elégetett biomasszával megtöltött tapogató zsákokba nyúlva a gyermekek az alábbi anyagokat ismerhetik meg: szalma, széna, erdei apríték, faapríték és napraforgó héj. A zsákokat a növények képével is párosíthatjuk. A pécsi erőműben a szalmát és a faaprítékot égetik el legnagyobb mennyiségben a felsorolt anyagok közül. 2004 és 2013 között zajlott a tüzelőanyag-váltás, mely keretében szénről biomasszára állt át az erőmű.

 

A csomagok kölcsönzésének menete:

- Az óvodai csoport óvodapedagógusa kiválasztja, hogy a Kincsünk a víz vagy az ÖKOsan a városban csomagot szeretné-e kikölcsönözni.

- Felveszi a kapcsolatot a környezeti nevelőnkkel: Borsós Zsófia, 20/293-33-23, borsoszsofia.zoldhid@gmail.com jelzi az igényt.

- Az Öko-Kuckó munkatársa vagy önkéntese átadja a csomagot az óvodapedagógusnak, úgy, hogy nem lép be az óvoda épületébe. Az átvételről az óvodapedagógus igazolást ír alá. A játékok kipróbálása közben minimum 5 db. fényképet készít, melyen látszik az eszközök használata és a gyermekek nem felismerhetőek, a fotókat e-mailben eljuttatja a borsoszsofia.zoldhid@gmail.com címre.

- A kölcsönző óvodapedagógus csoportja 1-2 napig használhatja a játékcsomagot, majd az Öko-Kuckó munkatársa, önkéntese újra átveszi az anyagot az óvoda előtt és minden elemet fertőtlenít.

A kölcsönzés ingyenes, a lehetőséget jelentkezési sorrendben biztosítjuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6216412928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása