Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Kölcsönözhető környezeti nevelési játékok

2020. szeptember 16. - Borsós Zsófia

A koronavírus járvány terjedése megnehezíti a mindennapokat, az eddig megszokott napi rutin átalakítására kényszerülünk, miközben a bizonytalanság is szorongást kelt.

Ilyenkor, ősz elején már egyre több foglalkozásra érkező csoportot szoktunk fogadunk az Öko-Kuckóban és a kinti foglalkozásokat is meg szoktuk kezdeni. Ez idén máshogy alakul. Érezzük, hogy a kicsit szabadabb nyár után ez a nevelési év  más lesz mint a megszokottak, ezért szeretnénk új lehetőségeket kínálni az óvodáknak. Egyrészt nyitottak vagyunk a szabadtéri, udvari foglalkozások megtartására, másrészt a segédanyagainkat is szeretnénk elérhetővé tenni.

Kezdésként összeállítottunk két kiállítási csomagot, melyet első lépésben a pécsi óvodáknak kínálunk kipróbálásra, kölcsönzésre.

barataink_az_allatok.png

Tartalma: torna alagút (1 db.), melynek a belsejében állatos rajzokat fedezhetnek fel a gyerekek dinamós zseblámpával (3 db.-ot tartalmaz a csomag), vastag takaró (1 db.), állatos és árnyékképek párban (10 db. kártya); Hol lakunk? társasjáték (5 db. játéktér 30 db. állatos korong); állatos memóriajáték névjegy csíptetőben (28 db.kártya és csíptető).

a_termeszet_kincsestara.png

Tartalma: gyógynövények üvegben és a növény képe (7 db. üveg és 7 db. színes kép); Honnan kerül az asztalra? társasjáték (5 db. hatszög alakú helyszín karton, 30 db. élelmiszer kártya és 1 db. dobókocka); Kívül-belül párkereső asztali játék (40 db. kirakószerűen összeilleszthető kártya); Kukamanó szelektív gyűjtés játék (8 db. kuka és színes hulladék képek).  

A kiállítás kölcsönzésének menete, további képek a csomagokról:

- Az óvodai csoport óvodapedagógusa kiválasztja, hogy a Barátaink az állatok vagy a Természet kincsestára csomagot szeretné-e kölcsönözni.

- Felveszi a kapcsolatot a környezeti nevelőnkkel: Borsós Zsófia, 20/293-33-23, borsoszsofia.zoldhid@gmail.com jelzi az igényt.

- Az Öko-Kuckó munkatársa vagy önkéntese átadja a csomagot az óvodapedagógusnak, úgy, hogy nem lép be az óvoda épületébe. Az átvételről az óvodapedagógus igazolást ír alá.

- A kölcsönző óvodapedagógus csoportja 1-3 napig használhatja a játékcsomagot (nem adhatja át másik csoportnak az óvodán belül), majd az Öko-Kuckó munkatársa, önkéntes újra átveszi az anyagot, minden elemet fertőtlenít és egy napig nem adja tovább más csoportnak a csomagot.

A kölcsönzés ingyenes, a lehetőséget jelentkezési sorrendben biztosítjuk. 

 

További képek a csomagokról: 

 

 

 

Pedagógusi visszajelzés:

"Egyedülálló, nagyon jó ötletnek tartom, hogy a gyermekek zöld szemléletét formáló, környezetünket óvó-védő magatartásformák megalapozását segítő környezeti nevelési játékok kölcsönzésére lehetőség nyílik ebben a nehéz helyzetben. Az Állatok Világnapjára készülődés jegyében „Barátaink az állatok” játékcsomag nagy segítségünkre volt a gyermekek állatokat óvó-védő szemléletének, gondolkodásának formálásában, a felelős állattartás fontosságának játékos, életkori képességeikhez igazodó megismerésében.

A Természet kincsestára csomagban rejlő játékok, a játékok során alkalmazott interaktív módszerek, a gyermekek zöld szemléletének formálásában és fenntarthatóságra nevelés megvalósításában segítették munkánkat. Élménydús, játékos délelőtt megszervezésével színesítették mindennapjainkat.

Jó hangulatú, tartalmas perceket töltöttünk együtt. Köszönjük!"

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4516200470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása