Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Európai hulladékcsökkentési hét 2019.11.16. és 11.24. között

2019. november 05. - Borsós Zsófia

A hulladékcsökkentési hét hivatalos oldalán közölt adatok értelmében napjainkban hazánkban fejenként 350 kg hulladékot termelünk évente. Ez a megdöbbentő adat és a hulladék káros hatásaival kapcsolatos híradások mind a hulladékcsökkentés kérdésére irányítják a figyelmet.

A hulladékcsökkentési hét célja, hogy amellett, hogy felhívja az emberek figyelmét a problémára, hasznos ötletekkel szolgáljon a helyzet javításával, a hulladék megelőzésével kapcsolatban.

Csatlakozni lehet egy-egy a hulladékcsökkentési hétre tervezett akció regisztrálásával és megvalósításával, valamint a weblapon található ötletek, videók, szóróanyagok és játékok  hasznosak lehetnek a mindennapokban is:

https://hulladekcsokkentesihet2019.hu

kep1_36.png

Az Index által készített összefoglaló videó érdekes információkat tartalmaz a szelektív gyűjtéssel kapcsolatban, segít eloszlatni a gyakran emlegetett tévhiteket:

 

Elengedhetetlen azonban, hogy rögzítsük: a szelektív gyűjtés a hulladék piramis csúcsa csupán, ami a legfontosabb, az a megelőzés. Ehhez nyújt segítséget a https://hulladekcsokkentesihet2019.hu oldalon található 8R elnevezésű ötletgyűjtemény:

"8 jelszó, ami mögött egy környezettudatos ember rejlik. Sajátíts el minél többet és jussanak eszedbe ezek a gondolatok, ha vásárolni akarsz, vagy éppen döntesz egy tárgy sorsa felett.

8R mindenek felett!

  1. Reduce: Csökkents! Használj kevesebb anyagot, tárgyat, erőforrást! A kicsi szép!

  1. Replace: Helyettesítsd az adott terméket egy környezettudatosabb megoldással, szolgáltatással! Például vásárlás helyett bérelj!

  1. Refuse: Utasítsd vissza! Nem kell elfogadni azt, amivel nem értünk egyet, ilyen lehet a szórólap, a nejlonzacskó, vagy éppen egy ingyenes reklámajándék!

  1. Recycle: Gyűjts szelektíven és hasznosíts! Használj újrahasznosított alapanyagot, illetve gondold végig, ha készítesz valamit: mi lesz vele, amikor hulladékká válik?

  1. Reuse: Használd újra! Lehetne a feleslegessé vált terméket másra is használni? Például részeit felhasználni vagy más funkciót adni neki?

  1. Repair: Javítsd meg! Ha érdemes valamit megjavítani, vagy megjavíttatni, hosszabbítsd meg ezzel a termék életét!

  1. Rot: Komposztálj, gyűjtsd külön, hasznosítsd helyben! Mindenhol lehet komposztálni és nagyon jó érzés később a készkomposztba ültetni!

  1. Rethink: Gondold újra! Nincs jobb megoldás az adott problémára, ami kevésbé terheli a környezetet?

+1: Repeat...: És kezd elölről!"

 

A hulladékmentes (zero waste) életmód napjainkban egyre népszerűbb. Ha nem is tudjuk az összes lépést megtenni, a hulladékcsökkentési hét jó alkalom arra, hogy kipróbáljunk valami újdonságot. Az Index által készített videóban egy a hulladékmentesség iránt elkötelezett lány beszél a tapasztalatiról:

Videók forrása: az Index Youtube csatornája.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr1615290924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása