Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Madarak és fák napja - 3 izgalmas tevékenység

2019. május 10. - Borsós Zsófia

_evente_egy_nap_szenteltessek_a_madarak_es_fak_vedelmeben.png

Május 10. a madarak és fák napja, ennek emléket állítva májusban sok óvodai tevékenységben kapnak kiemelt szerepet a fák és a madarak. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat:

1. Ismerkedés az év madarával

 

2019-ben a gólyatöcs, a fekete-fehér színű gázlómadár lett az év madara, mely hazánkban a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon található meg legnagyobb számban. A sekély, szikes tavakat ("székeket") kedveli, táplálékául az apró, főként gerinctelen állatok szolgálnak. Tavasszal érkezik meg hazánkba Afrikából, majd a költési időszak végén -augusztus környékén- útra kel. Fészkét minden oldalról víz veszi körül, a fiókák fészekhagyók. Állománya folyamatosan csökken, negatívan hat rá a klímaváltozás, mely veszélyezteti élőhelyét. Védett madár, melynek természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Készíthetünk kirakót a madár képéből, de megismerkedhetünk a széki gólyával egy képválogatás vagy videó felvétel segítségével is.

 Forrás: Szolnok Televízió

 

2. Land art

land-art-2302214_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

A technikát felhasználva az óvoda udvarán vagy egy kirándulás során az erdőben is létrehozhatunk az óvodásokkal közösen olyan alkotásokat, melyek alapanyagát a természet adja. A land art az 1960-as és 1970-es évektől vált népszerű művészeti irányzattá, melynek képviselői a természeti környezetet felhasználva készítenek installációkat, melyekhez a természet anyagait (pl.: lehullott ágak, szirmok, levelek, kavicsok, homok) használják fel. Az alkotás után általában hagyják, hogy a természet szépen lassan átformálja a művet, majd visszavegye az anyagokat. Ha az ovi udvarán alkotunk a madarak és fák napja alkalmából,  felhasználhatunk olyan anyagokat, melyek a fákról hullottak le, majd minden nap megvizsgálhatjuk az alkotás állapotát. 

2010-ben a Zöld-Híd az Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósított meg land art akciót, iskolások bevonásával, innen származnak az alábbi képek:

Képek forrása: Zöld-Híd Alapítvány

 

3. Madár báb hajtogatása papírból

 Ötlet és link forrása: Krokotak

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr9914818758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása