Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Föld Órája 2019 és az energia témája az oviban

2019. március 10. - Borsós Zsófia

A Zöld Óvodában a szemléletformálás nem csak a gyerekeket érinti, hanem sok esetben a szülőkhöz, az óvodában dolgozó külső szakemberekhez (pl.: logopédus, szociális munkás) is az óvodapedagógusok viszik közel a fenntarthatóság témáját. 

Az óvoda központi részében elhelyezett zöld faliújság jó lehetőséget teremt arra, hogy felhívjuk az óvodába belépő felnőttek figyelmét egy-egy aktuális zöld jeles napra, környezetvédelmi akcióra.

Márciusban egymást követik a zöld napok, már túl vagyunk az energiatakarékossági világnapon (03.06.), azonban a téma visszatér a hónap végén, amikor a WWF (World Wide Fund for Nature, azaz Természetvédelmi Világalap) felhívására világszerte lekapcsolódnak egy órára a köztéri fényfüzérek és az otthonok lámpái a Föld órája alkalmából. Az akció hírét a szülők körében is terjeszthetjük:

 

wwf_fold_oraja_elso_kihivas.jpg

2019.03.30. 20:30-21:30

 

 

Kép és videó forrása, bővebb információ: Föld órája

 

Az energia témáját az alábbi játékok keretében az óvodában is feldolgozhatjuk:

 

1. A megújult Energiakaland weblapon elérhető Energiakuckó felület az óvodában alkalmazható módszerekbe nyújt betekintést, érdemes letölteni az ingyenesen, online elérhető anyagokat, mely meséket, játékötleteket és nyomtatható kártyákat is tartalmaz:

kep1_30.png

 

kep2_12.png

Képek forrása, bővebb információ: Energiakaland

 

2. A dinamós zseblámpa nagy élmény a gyerekeknek, csak akkor világít, ha maguk tekerik, így könnyen megérezhetik, hogy ahhoz, hogy fény, áram álljon rendelkezésünkre, ahhoz munka szükséges.

Az alábbi játékban a torna alagút belsejébe éjszakai állatok körvonalait rajzoltuk meg arany tollal. A gyerekek bekúszhatnak a sötét takaróval leterített alagútba, és a magukkal vitt dinamós zseblámpa fényénél megkereshetik az összes felrajzolt állatot. Az alagútból kimászva a bent látott állatok árnyképét és fényképét párosíthatják, megbeszélve a bent szerzett tapasztalatokat.

kep3_7.jpg

Kép forrása: Öko-Kuckó (Zöld-Híd Alapítvány)

 

3. Pécsett a távfűtés biomasszával működik, ezért fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek azokkal az anyagokkal, melyek a távfűtést biztosítják. A biomassza tapogató zsákokban szalma, széna, faapríték, erdei hulladék, napraforgómag héja található. A kitapogatott anyagokat a fényképekkel párosíthatjuk a játék során.

vcp2015.jpg

 

Kép forrása: Öko-Kuckó (Zöld-Híd Alapítvány)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr8414680354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása