Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Európai hulladékcsökkentési hét és Ne vásárolj semmit nap

2017. november 05. - Borsós Zsófia

A hulladékcsökkentés és az ökotudatos, környezetbarát vásárlás témája szorosan kapcsolódik egymáshoz, érdemes együtt vizsgálni a két kérdést. Erre egyaránt lehetőséget kínál a Európai Hulladékcsökkentési hét (11.18.-11.26.) és a Ne vásárolj semmit nap (november utolsó pénteki napja, idén: 11.24.) is. 

Napjainkban rengeteg hulladék keletkezik, melynek jelentős része nem kerül újrahasznosításra. Fontos belegondolni, hogy az általunk a "sima" kukába dobott szemét kezelést igényel és sok környezeti problémát okozhat. Hogy felhívják a figyelmet a hulladékkezelés komoly problémájára,valamint a hulladékmegelőzés fontosságára, látványos akciót valósított meg egy francia fotós, Antoine Repessé, aki éveken át gyűjtötte a hulladékot, hogy szembesítse az embereket a fenntarthatatlan fogyasztási szokásaikkal:

 

Kép forrása: Ecolife

 

Szintén a hulladék témáját járták körül pár éve az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft filmpályázatára jelentkezők elgondolkodtató alkotásai is:

 

 Forrás: Youtube

Forrás: Youtube

A gyerekek számára is bemutathatjuk játékosan, hogy miért rossz a környezetnek, ha agyoncsomagolt termékeket vásárlunk, miért jó felkeresni a helyi piacot, vagy mennyivel tartósabb egy vászonszatyor a műanyagnál. 

Egy 2016-os cikkünkben bemutattuk a vásárlás és hulladék témájú oktatócsomagunkat, a cikk itt olvasható.

A korábbi években többször foglalkoztunk külön a hulladék témájával is:

Hulladékos hétpróba - forgószínpad

Európai Hulladékcsökkentési hét - programötletek

Az előző nevelési évben a pécsi Keleti Városrészi Óvoda dr. Majorossy Imre Utcai Tagóvodája pedig az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódó programját ismertette itt.

A kezdeményezéshez idén is lehet csatlakozni:

kep1_17.png

Forrás, bővebb információ: szelektalok.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3913173966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása