Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Újrahasznosítás az óvodában

2016. november 04. - Borsós Zsófia

Az újrahasznosítás jó móka, és akkor a legjobb, ha olyat alkotunk, amit később is szívesen használnak a gyerekek.

1. Madáretető 

kep5.png

Hozzávalók: 1 db PET palack, 1 db fakanál, kb. 1 m hosszú erős madzag, hegyes végű olló, finom magvak, amit szeretnek a madarak.

A palack aljától kb. 5 cm-re szúrjunk egy lyukat az ollóval, majd tágítsuk, illetve vágjuk akkorára, hogy a fakanál nyelét szorosan bele tudjuk dugni. Ahol a nyél belül hozzáér a palack szemközti falához, ott ugyanígy készítsünk egy lyukat, és dugjuk át rajta a nyelet úgy, hogy a túloldalon csak a kanál feje lógjon ki homorú felével felfelé. E fölött rajzoljunk meg (1 cm-t kihagyva) egy kb. 3-4 cm átmérőjű kört, és vágjuk ki, ezen fognak a magok kipotyogni. A palack tetején ollónkkal fúrjunk két lyukat, ezeken fűzzük át a madzagot, és kössünk csomót a végére, hogy felakaszthassuk. Más dolgunk már nincs is, mint finom magokkal megtölteni, és biztonságos helyre akasztani!

A tejes és gyümölcsleves dobozt is etetővé alakíthatjuk:

6a00e54fbad099883401b8d12568ff970c-700wi.jpg

 

Kép forrása: http://bkids.typepad.com/intro/2015/06/we-like-welcome-to-the-tropics.html 

2.  Hangszerek

Ritmushangszer

Hozzávalók: 1 db papírguriga, kb. A/5-ös méretű vastag papírlap, anyagmaradék, fonál, vagy erős madzag, magok.

A vastag papírlapon rajzoljuk körbe a henger két végét külön-külön (mert nem mindig egyformák a deformálódás miatt), majd vágjuk ki őket. Az anyagmaradékból vágjunk ki két darab 11 cm-es kört, és ezek közepére ragasszuk rá a kis papírköröket. Ezek után a henger egyik végére tegyük rá az anyagdarabot úgy, hogy a papírkör belül legyen, majd körben szorosan simítsuk rá az anyagot, és erősen kötözzük rá. Végül töltsünk bele kb. egy marék magot (pl.: rizs, lencse, árpa, kisebb bab), és kötözzük rá a másik végére is az anyagdarabot.

kep6.png

Dob 

Hozzávalók: 1 db konzerves doboz, 1 db gömblufi, olló, konzervnyitó.

Az üres konzerves doboz tetejét teljesen vágjuk le, majd tisztítsuk ki. A lufinak vágjuk le a fújókás részét (kb. 4 cm-es szélességben), a megmaradt részt pedig feszítsük szét mindkét kezünkkel, és húzzuk rá szorosan a doboz szájára. A dob máris használható kézzel, vagy kicsi ütővel.

kep7.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr9711926909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása