Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Komposztálás társasházban

Komposzt - a fekete arany 3/2. rész

2021. május 03. - Borsós Zsófia

A komposztálásnak szentelt sorozatunk második részében a társasházi komposzt készítés felmerülő lehetőségeit vesszük górcső alá. Az első részben a kertes házak esetét vettük szemügyre. Elsőre hallásra idegennek hat, hogy társasházban sem kell lemondanunk a komposztálásról, a továbbiakból megtudhatjuk hogyan.

komposzt_2_boritokep.jpg Komposztálás zárt térben
Forrás: flickr

Több opció is nyitva áll számunkra ha lakásban élünk, vegyük sorra őket:

Gilisztakomposzt

A giliszta komposztáló eltérő elven működik a kerti komposztálóhoz képest, emiatt alkalmas lakáson belüli használatra. Ebben az esetben nem mikroorganizmusok végzik el a szervesanyag lebontását, hanem a giliszták falják fel és bontják le a konyhai hulladékokat. Ezt a folyamatot mutatja be az alábbi 35 napot másfél percbe sűrítő time-lapse videó:

Forrás: A V youtube csatorna

A földigiliszta (Eisenia fetidaalkalmas a komposztáláshoz, legfőbb jellemzői közé tartozik, hogy: 

- nem alszik, folyamatosan a nap 24 órájában aktív,
- nincs fogazata, lebomló szerves anyaggal táplálkozik és gilisztahumuszt állít elő,
- nincs tüdeje, a bőrén át lélegzik,
- 25° C- ban érzi magát a legjobban, de  5°C és 40°C között is megél
- az olyan nedvességtartalmú környezetet szereti, amelyiknél a markunkban összenyomott        komposztból néhány csepp folyadékot ki tudunk préselni.

A komposztáló működése során a kiindulási alapanyag térfogatának a 15%-ra esik össze. Szilárd gilisztakomposzt és komposzttea az eredmény. Komposztteával 10x-es higítás után tápoldatozhatjuk szobanövényeinket. 1000 giliszta súlya kb. 250g és étvágya 125-250g konyhai hulladék között mozog naponta. Tartási körülményeinek függvényében változik az étvágyuk. Ha jól csináljuk és fenntartjuk a giliszták számára optimális környezetet a gilisztakomposztálónk szagtalanul és észrevehetetlenül működik. Ha jól érzik magukat szaporodni is fognak, így lényegében gilisztatenyészetként fog működni.

Az alábbi zoom előadásban részletesen megismerhetőek a gilisztakomposztálás fortélyai, megtudhatjuk, hogy hogyan épül fel a komposztáló, mik a jellemzői és milyen folyamat játszódik le benne, hogyan érdemes belekezdeni majd működtetni. 3:30-tól Balogh Lili biomérnök osztja meg saját tapasztalatait.  

Balogh Lili: Gilisztakomposztálás - Zöldgömb Fesztivál zoom előadás

Forrás: A Földgömb Online youtube csatorna 

Az újrahasználat jegyében a gilisztakomposzt elkészíthető hulladékból is, például kiürült festékes vödrökből. Ehhez egy részletes elkészítési útmutató beszerezhető ezen a linken a hulladékmentes.hu-tól vagy csatlakozhatunk egy giliszta komposztáló készítő workshophoz. #lakásbankomposztálok

gilisztakomposzt_edeny_diy.png

Kump Edina - Gilisztakomposztáló 
Forrás: hulladékmentes

Balkonkomposztáló

Ha van erkélyünk, telepíthetünk ott egy háztartásunkra méretezett kisebb komposztáló edényt. Ez a módszer is kevés törődést igényel, a következő metódust kell követni:
aprítani – elkeverni – nedvesen tartani – letakarni.
Ebben az esetben a hagyományos kerti komposztálók folyamatait hívjuk segítségül. A zöldövezet komposztmesterei készítettek egy leírást az edény elkészítéséhez és a balkonkomposztáló működtetéséhez. Ha magunk barkácsolnánk a leírás elérhető itt.

Közösségi komposztáló

Egyre népszerűbb a társasházban lakók közötti összefogás, aminek jegyében a ház közelében egy arra alkalmas helyen közösen építenek és gondoznak egy komposztálót. Közösségkovácsoló funkció is társul az effajta kezdeményezéshez, hiszen találkozási pontként és beszélgető helyként is funkcionál a környezetvédelem mellett.
A HUMUSZ készített egy kiadványt a közösségi komposztálás elősegítéséhez, ezen a linken letölthető.

kozossegi_komposzt_humusz.png

Komposztálás közösségben - útmutató
Forrás: Humusz Szövetség

Share Waste App

Ma már applikáció is segítségünkre van, ha szeretnénk a konyhai hulladékunkat környezettudatosan elhelyezni. A ShareWaste nevezetű app összehozza a zöldhulladékot komposztálási céllal keresőket, és a komposztálót felajánlókat, így nyújtva lehetőséget a zöldhulladék újrahasznosítására. Pécsett jelenleg 4 felhasználó is megosztja komposztálóját azokkal, akiknek nincs lehetőségük maguknak komposztálni.

 share_waste_app.png

Forrás: sharewaste.com

A megosztott zöldhulladék kiváló példája a pécsi zöldkomposzt is. Pécsen és környékén a kertes házaktól összegyűjtött zöldhulladék a kökényi komposztáló telepen 10-12 hét alatt alakul át fekete arannyá. Az elkészült komposztot Pécsi Zöldkomposzt néven ömlesztett és zsákos formában a lakosság is felhasználhatja céljaihoz. A pécsi hulladékudvarokban van lehetőségük vásárolni belőle, illetve ott is leadhatjuk zöldulladékunkat. 

A következő részben az óvodákban történő komposztálás lehetőségeit kutatjuk fel.   

Ádám Bence 

geográfus

Felhasznált források:

https://humusz.hu/komposztalj/alapok

https://xforest.hu/komposztalas/

https://humusz.hu/komposztalj/mitszabad

https://humusz.hu/kiadvanyok/komposztalas-kozossegben-utmutato

http://zoldovezet.info/content/komposztaljunk-erkelyen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3516502042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása