Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

A Zöld Óvoda pályázat megírásának első 8 lépése

2016. március 01. - Borsós Zsófia

A sikeres Zöld Óvoda pályázat beadása után az intézmény három évig viselheti a Zöld Óvoda címet.  A cím annak ellenére, hogy nem jár költségvetési támogatással számos előnyt jelent az óvodának. A pályázat beadása általában nem azért késik, mert az intézmény nem tudja teljesíteni a Zöld Óvoda kritériumrendszer 60%-át, hanem  a pályázat megírását késlelteti a nevelőtestület. Az alábbi cikkeben a Zöld Óvoda címhez vezető első 8 lépést mutatjuk be a leendő elsőpályázóknak.

 

zo_logo.jpg

 

1. Az első lépés a kritériumrendszer elolvasása. Ez azért fontos , mert az óvodapedagógusok általában szembesülnek azzal, hogy a kritériumok nagy részét teljesítik, a többi is vállalható, így növekszik a korábbi motiváció.

A kritériumrendszer itt érhető el: http://zoldovoda.hu/hu/palyazat/palyazati-felhivas-zold-ovoda-es-orokos-zold-ovoda-cim-elnyeresere - 1. számú melléklet

 

2. A saját intézményünk értékelése következik. Ennél a lépésnél "zöld szemüveget" kell húznunk, hogy a kritériumrendszer ismeretében meglássuk az óvoda erősségeit és azokat a pontokat, amiken változtatnunk kell.

Mire figyeljünk? (Programok, csoportszobák berendezése, udvar-kert, játékok, energia- és víztakarékosság, takarítószerek,  stb.)

 

3.  Az első két lépéssel lezárult a helyzetértékelés. Ha még  mindig úgy érezzük, hogy szeretnénk beadni a pályázatot ezen a ponton érdemes támogató nyilatkozatot kérni a fenntartótól. (http://zoldovoda.hu/hu/palyazat/palyazati-felhivas-zold-ovoda-es-orokos-zold-ovoda-cim-elnyeresere - 4. számú melléklet

Ezzel párhuzamosan megállapodhatunk abban, hogy kik vesznek részt a pályázat megírásában és kioszthatjuk a feladatokat is. A pályázat megírása és a cím viselése melletti elköteleződést megpecsételhetjük az 5. sz. nevelőtestületi nyilatkozat aláírásával. (http://zoldovoda.hu/hu/palyazat/palyazati-felhivas-zold-ovoda-es-orokos-zold-ovoda-cim-elnyeresere - 5. sz. melléklet)

 

4. Az óvoda "zöld szemüveggel" történő vizsgálata során tapasztaltakat már fel is vezethetjük a 3. sz. önértékelési szempontsor megfelelő celláiba. (http://zoldovoda.hu/hu/palyazat/palyazati-felhivas-zold-ovoda-es-orokos-zold-ovoda-cim-elnyeresere - 3. sz. melléklet)

 

5. A 3. sz. melléklet kitöltése érdekében meg kell vizsgálnunk a településünk és az intézményünk dokumentumait, az 1. kérdés mentén. A kinyert információkat az oldalszámokkal együtt vihetjük fel a táblázatba.

 

6. A pályázat fontos pontja a partnerlista, ezt jobb, ha közösen állítjuk össze, hasonló a helyzet a továbbképzések listájával is. (Mindkettőt a 3. sz. melléklet tartalmazza.) A sok felsorolt partnerekből válasszunk ki valakit, akivel valóban szoros és rendszeres kapcsolatot tartunk, és aki ismeri környezettudatos tevékenységünket, valamint nem elfoglalt annyira, hogy szakmai véleményt írjon az óvodáról. Ő lesz a támogatónk, akinek a 6. sz. mellékletet kell kitöltenie. (http://zoldovoda.hu/hu/palyazat/palyazati-felhivas-zold-ovoda-es-orokos-zold-ovoda-cim-elnyeresere - 6. sz. melléklet)

 

7. Ha értékeltük az intézményt, és minden mezőt kitöltöttünk, már csak 1/2/3 vállalást kell megfogalmaznunk, az alapján, hogy mely terület(ek)en kellene fejlődnünk. A kritériumrendszer mellett  a 3.sz. mellékelt elkészült részei is segítséget nyújtanak. Tegyünk teljesíthető vállalásokat!

Ha minden elkészült, adjuk oda legalább 2 embernek, aki friss szemmel olvassa el az anyagot.  (A DDR Zöld Óvoda Forrásközponttól Borsós Zsófia 20/293-33-23, zoldovoda@pzk.hu segítsége is kérhető.)

 

8. Ha minden megvan nézzük át a kiírás végén található ellenőrző listát: http://zoldovoda.hu/uploads/articles/353/zo-ozo-palyazati-kiiras-visszavonasig.pdf

Már csak a pályázat postára adása maradt hátra! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr868429978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása