Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Az év madara, fája, rovara, hala

2016. január 07. - Borsós Zsófia

Az év madara 2016: HARIS

kep5_2.jpg

 

(A grafikát készítette: Kókay Szabolcs, forrása:http://www.mme.hu/haris-nyerte-2016-ev-madara-lakossagi-szavazast)

A Magyar Madártani Egyesület szavazást indított nyáron az év madaráról. A haris került ki győztesen, így a 2016-os évben a MME kiemelten foglalkozik ennek a madárnak, illetve élőhelyének védelmével.

A haris jellegzetes recsegő hangot hallat, énekét főleg szürkületkor és este hallhatjuk. A nedves legelőréteket kedvelő madár a védett állatok közé tartozik, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. Élőhelyének felaprózódása, megszűnése miatt drasztikusan fogy az állomány. Fészkelőterülete a Brit-szigetektől Szibériáig terjed, hazánkban elsősorban a Bodrogköz, a Bereg-Szatmári-síkság, az Ipoly környéke és a Cserehát ad otthont a harisnak.

Forrás és bővebb információ: 

Az év fája 2016: MEZEI SZIL
Az Országos Erdészeti Egyesület szavazást indított, mely során a résztvevők a mezei szilt választották 2016 fájává. Őshonos Magyarországon, de eltűnőben van, mert a szilfajták közül a szilfavész ezt a fajt károsítja a legnagyobb mértékben.
kep6_2.jpg
(A fényképet készítette Korda Márton, forrás: http://www.oee.hu/hirek/egyesuleti-hirek/mezei_szil_evfaja_2016)
Forrás és bővebb információ:
Az év rovara 2016: MEZEI TÜCSÖK
kep7_1.jpg
(A fényképet készítette: Deli Tamás, forrás: http://www.magyarrovartanitarsasag.hu/az_ev_rovara_2016.html)
Magyar Rovartani Társaság szavazásán a mezei tücsköt választották 2016 rovarának. A rovar jellegzetes ciripelő hangját tavasszal és nyáron hallhatjuk, ekkor hívogatja a hím a nőstényt.  Száraz gyepterületeken és nedves réteken élnek, egyenes járatokat, úgynevezett lakócsövet ásnak maguknak a földbe. Főként növényekkel táplálkoznak, de elpusztult ízeltlábúakat is elfogyasztanak. Hazánkban kifejezetten gyakran előforduló rovar, azonban sok európai országban csökkent a számuk az élőhelyük eltűnése miatt.
Forrás és bővebb információ: 
Az év hala 2016: COMPÓ
kep8.jpg
(A fényképet készítette: Sallai Zoltán, forrás:http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php )
Magyar Haltani Társaság szavazásán a compót választották 2016 halának. Őshonos hazánkban, zömök testét apró pikkelyek fedik, orra hosszú, a szeme pedig kicsi, szájszegletében két bajusz helyezkedik el.  Mindenevő, többnyire tavakban és mocsarakban él. A mocsaras élőhelyek száma a folyószabályozások következtében csökkent, ezért a compót tilalmi idő, méret- és darabkorlátozás védi. Fontos, hogy megfelelő számú egyed érje el az ivarérett kort.
Forrás és bővebb információ:

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr1008176928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása