Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Zöld karácsony

2015. december 02. - Borsós Zsófia

A karácsonyi ünnepek közeledtével fontos, hogy a készülődés során ne hagyjuk figyelmen kívül a környezet állapotát, és "zöld" döntéseket hozzunk.

Cserepes fa, tetra pack tejes dobozból készített díszekkel

Csomagoljunk minimálisan, használjunk tartós anyagokat

"Decemberben a fejenkénti átlagos havi 7.8 kg-os papírfogyasztásunk az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) adatai szerint 10-15%-kal, akár 9 kilóra is nőhet, a felfokozott ünnepi vásárlási láz okán. Pedig hazánkban így is sok papírt fogyasztunk, évente fejenként átlagosan 95 kg-t, aminek a felét a csomagolóanyagok teszik ki. Papírfogyasztásunk mindössze 65 %-át hasznosítják újra valamilyen formában, a maradék még mindig szemétlerakókba kerül, így decemberben még fontosabb, hogy a feleslegessé vált papírhulladék mennyiségét csökkentsük, újrafelhasználjuk, illetve szelektíven gyűjtsük." Forrás: Ecolounge

  

Csomagolási ötletek forrása: 

Ökoanyu

 

Ajándékozzunk élményt

A "Ne vásárolj semmit nap!" kapcsán már szó volt a környezettudatos vásárlás kritériumairól, az alaposan kiválasztott tárgyak mellett élményekkel is meglephetjük szeretteinket.

"A mi kultúránkban az ajándékozás a szeretet egyik kifejezése. Egy indián törzsnél viszont betegségnek számít a birtoklás iránti vágy. Akin észreveszik, hogy túlságosan lázba hozzák a tárgyak, azért komolyan aggódni kezdenek. A betegség gyógymódja az, hogy az illetőt addig halmozzák el mindenfélével, amíg a tünetei el nem múlnak." Forrás: Tükörben a Világ kiállítás

Legyen még egy élete tárgyainknak

Ajándékozzuk el a megunt, kinőtt, de jó állapotú tárgyakat, ruhákat. Egész évben felkereshetjük a helyi jótékonysági szervezeteket, karácsony közeledtével pedig csatlakozhatunk a cipősdoboz akcióhoz:

Hír az akcióról

 

Mértékkel süssünk-főzzünk

A karácsonyi időszakban nagyon sok élelmiszer hulladék keletkezik, ha nem tudjuk felmérni, hogy mennyit képes elfogyasztani a család az ünnepeke alatt. Törekedjünk a mértékletességre, hogy ne kerüljön élelmiszer a kukába. Pécsett az ételadomány gyűjtőbe is elhelyezhetjük a maradékot.

A hulladékból termék weblapon bővebben olvashatunk az élelmiszer hulladékról.

 

Mi lesz a karácsonyfa sorsa?

Amennyiben nem cserepes fenyőt választunk, hanem vágott fa mellett döntünk, fontos, hogy az ünnepek után minden dísztől megtisztítva helyezzük a hulladékgyűjtő mellé a fát. 2014-ben a pécsi kukák mellé helyezett karácsonyfákat összegyűjtötte a BIOKOM, majd az erőműbe szállították, ahol energetikai célra hasznosították. Összefoglaló a tavalyi eseményekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr28130224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása