Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Zöld jeles napok - október

2015. szeptember 30. - Borsós Zsófia

Október 5. Az Állatok Világnapja

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” (Antoine de Saint-Exupéry)

A zöld jeles nap vallási ünnephez kötődik, Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének napját őrzi. Szent Ferenc gazdag posztókereskedő fiaként látta meg a napvilágot 1181-ben, fiatalon tékozló életet élt, majd elutasítva a földi javakat, rendet alapított. Szent Ferenc értette az állatok nyelvét és védelmezte őket. A zöld jeles nap egyrészt az állatok védelmére másrészt a felelős állattartásra felhívja fel az emberek a figyelmet.

A felelős állattartás szabályai: http://siofokiallatvedo.hu/index.php/hun/felelos-allattartas-szabalyai

 

 

 

 

Október 21. Földünkért Világnap

1991. októberében megszületett a Földünkért, új élővilág-megőrzési stratégia, melyet az IUCN (Világ Természetvédelmi Unió), a WWF (Világ Vadvédelmi Alap) és az UNEP (ENSZ Környezetvédelmi Programja) készített el. A dokumentum különböző fenntartható fejlődéssel kapcsolatos megállapításokat és ajánlásokat tartalmazott, azóta ünnepeljük minden évben a Földünkért Világnapot.

Dalai láma üzenete:
„Olyan globális kérdések esetén, mint a Föld megőrzése, és igazából minden probléma kezelésekor, az emberi tudat kulcstényező... A külső környezet megváltozása érdekében először magunkban kell változtatni… A természeti erőforrások pusztítása a tudatlanságból, a Föld élőlényei iránt tanúsított tisztelet hiányából és a mohóságból származik. Először arra kell törekednünk, hogy ezeket a tudatállapotokat legyőzzük, ráébredjünk lényeket nem bántani, és felismerni az együttérzés szükségességét... A probléma holisztikus megközelítésére van szükség, vegyítve a szereteten és együttérzésen alapuló egyetemes felelősségérzettel.”

 

Forrás: 

http://www.nimfea.hu/

http://sulihalo.hu/

 

 Kép: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr447847790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása