Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Erdőélmény - letölthető segédanyag erdei játékokhoz [könyvajánló]

2024. április 10. - Borsós Zsófia

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület weblapján elérhető, Halácsy Ágnes, Saly Erika és Victor András által szerkesztett Erdőélmény című könyvet szeretnénk az óvodapedagógusok figyelmébe ajánlani. Az anyag teljes terjedelmében letölthető a fenti oldalról, számos játékötletet kínálva erdei kirándulásokhoz, 3-7 évesek számára.

boy-6145983_640.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Részlet az ajánlóból:

Segíteni szeretnénk mindenkit, akik kirándulni, erdőt járni indultak, hogy maguk fedezhessék fel a természet apró csodáit. Fontos tény, hogy a helyszín ezúttal az erdő. Nem az iskolai tanterem és nem az otthoni gyerekszoba. Vagyis terepi tevékenységre és játékra buzdít ez a füzet. (...)
A füzetben foglalkozástervek vannak, melyekből – a csoport vagy család aktuális állapotának, igényeinek megfelelően – mindenki összeválogathatja azokat, amelyek neki tetszenek. A foglalkozás-leírások segítenek abban, hogy sikerüljön játszva megismerni az adott hely természeti értékeit. A tevékenységek jellege olyan, hogy játék közben el is gondolkodtatnak, megláttatnak, felismertetnek. A foglalkozások nagy részét szülők (vagyis nem pedagógusok) is könnyedén megvalósíthatják, mert nem kívánnak semmiféle speciális felkészültséget.
Minden foglalkozás-terv címsora alatt van egy kicsi táblázat, amely segít a gyors tájékozódásban, hogy az adott helyzetben mely játékok jöhetnek egyáltalán szóba. Itt megadjuk az ajánlott életkort, a hozzávetőleges időtartamot, a lehetséges létszámot, és azt, hogy milyen helyszínen folyik az a játék. A foglalkozástervek tartalmazzák a tevékenység lépéseinek leírását, a szükséges eszközök és anyagok listáját, valamint az esetleges (fénymásolható) segédanyagokat is.
Módszertani ötleteket is adunk az egyes tevékenységekhez, de hangsúlyozni szeretnénk, hogy mi csak alapanyagot és ötleteket kínálunk, és egyúttal biztatjuk a kollégákat arra, hogy bátran nyúljanak a leírtakhoz, tegyenek hozzá, vagy vegyenek el belőle, alakítsák osztályukhoz, a gyerekekhez, a céljaik eléréséhez.

IDE kattintva érhető el a könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6718364495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása