Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Fókuszban: A csomagolás! Újra itt az Európai Hulladékcsökkentési Hét!

2023. november 03. - Borsós Zsófia

Ez már a 15. alkalom, hogy az Öreg Kontinens egy teljes hétre minden figyelmét a hulladékcsökkentésre és a fenntarthatóságra fordítja…

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden évben november végén kerül megrendezésre. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrafelhasználására, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A 2023. évi Hulladékcsökkentési Hét november 18-26. között kerül megrendezésre.
Regisztrálni október 16. és november 9. között lesz lehetőség

Az Energiaügyi Minisztérium megbízásából idén az Energiastratégia Intézet tölti be az akcióhét magyarországi koordinátori szerepét és fogja össze országosan a programhoz csatlakozókat.

2023-ban az akcióhét fókuszában a csomagolás áll majd, ami nem véletlen!

ewwr_15th.png

Képek és szöveg forrása, bővebb információ: Szelektalok.hu

A teljes műanyagfelhasználás 40%-a és a teljes papírfelhasználás 50%-a az Európai Unióban csomagolási célokat szolgál. Ezeknek a mennyiségeknek a jelentős része, összesítve 36%-a vész kárba, azaz végzi települési szilárd hulladékként.
Amíg a feleslegessé váló csomagolóanyagok 2009-ben 66 millió tonnát tettek ki, ez a szám, 2019-re már 78,5 millió tonnára rúgott. Ez egy lakosra levetítve 173 kilogrammot jelent.
Ezek fényében az Európai Bizottság úgy határozott, hogy 2030-ig minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie, annak érdekében, hogy élettartamukat meghosszabbítva a kárba vesző mennyiséget csökkenteni lehessen.

A cél elérhető, ugyanakkor mindnyájunktól nagy erőfeszítést kíván. Most mi is tehetünk érte!
A fókusztémára koncentrálva idén elsősorban olyan akciókat várunk, amelyek középpontjában a csomagolóipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a csomagolásmentesség, a csomagolás újrahasználata, újrahasznosítása, élettartamának növelése áll, valamint minden egyéb a hulladékcsökkentési témához kapcsolódó kezdeményezést.

Amennyiben Te is egy tisztább jövőt képzelsz el, ahol tudatosan élünk és figyelünk a fogyasztásunkra, nem termelünk felesleges szemetet, akkor itt a helyed!

Jelentkezz EWWR akciószervezőnek.
A hazai pályázók közül a legjobbakat idén is delegáljuk a nemzetközi versenyre!

A regisztrációs felületen kapcsolódó ismeretterjesztő anyagok, az idei év plakátjai és további, a fókuszterülethez kapcsolódó hasznos információs anyagok találhatóak.

ewwr_plakat.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr718249577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása