Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Adventi óvodai játékok [Letölthető]

2021. december 11. - Borsós Zsófia

Az adventi időszakra két játékkal készültünk, az oldalról letölthető egy kooperációs társas és egy kártyajáték, mindkettő karácsonyi hangulatban segíti a külső világ tevékeny megismerését, kiemelten a matematikai tartalmú fejlesztést.

diszitsuk_fel_a_fat_kooperacios_jatek.png

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó Oktatóterem)

Díszítsük fel a fát! kooperációs játék

Szükséges eszközök:

társasjáték tábla --> ITT letölthető <-- (színes és fekete-fehérben nyomtatható, színezhető verzióban is elérhető), 1 db. bábu, 1 db. helyzetjelző kavics, 1 db. szivacs dobókocka, kb. 25 db. színes kis méretű pom-pom (kék, sárga, zöld és piros színben) és 1 db. csipesz

A játék menete:

A gyerekek körben ülnek, mivel közös céljuk van, ezért felváltva, egy bábuval lépkednek a táblán a karácsonyfa körül futó mezőkön. A kis karácsonyfa mezőről indulnak, az óramutató járásnak megfelelő irányban haladnak (nyíl is mutatja). A játékosok közös célja, hogy feldíszítsék a fát, mielőtt lehull a hó. Minden körben dob valaki a kockával, és annak megfelelő lépnek előre.

  • A díszekkel jelölt mezőkön egy a színnek megfelelő díszt helyezhetnek el csipesszel a tábla közepén található fán;
  • A hópelyhes mezőre lépve a kék mezőről induló helyzetjelző kaviccsal kell egy lépést előre lépni - a legalsó világoskéktől indulunk felfelé-;
  • A karácsonyfás mezőn szabadon választhatnak egy díszt a fára, bármely színből;
  • A sima zöld mezőn nem történik semmi.

A cél, hogy azelőtt szerezze meg a csoport sz összes díszt, mielőtt a helyzetjelző kavics a legfelső, legnagyobb hópehelyhez ér.

Variációk:

  • nem az összes díszt kell megszerezni, csak megadott számút;
  • a díszes mezőknél nem egy, hanem kettő díszt helyezhetnek fel a fára;
  • feltehetik kézzel a díszeket, nem kell a csipeszt használniuk;
  • a hópelyhes mezőknél mozgásos feladatot kell végrehajtani a kaviccsal lépés helyett.

 Karácsonyváró kártyacsomag

karacsonyvaro_kartyacsomag.png

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó Oktatóterem)

Variációk a kártyacsomag alkalmazására:

Memóriajáték

Egyéni-, páros- és mikrocsoportos formában is játszható. A soron következő játékos két kártyát fordít fel, ha egyforma, akkor megtarthatja, ha nem, akkor visszafordítja. A cél, minél több párt gyűjteni. A játék végén sorba rendezzük a párokat, összehasonlítjuk, hogy ki gyűjtött kevesebbet és ki többet. 

Mi hiányzik? játék

Páros- és mikrocsoportos formában játszható, a kártyacsomag felével. Minden játékos megfigyeli a kártyákat, majd hátra fordulnak, behunyják a szemüket, mialatt az egyikük elrejt egy kártyát. A gyerekeknek visszafordulva ki kell találniuk, hogy melyik kártya hiányzik?

Gondoltam egy kártyára... játék

Páros- és mikrocsoportos formában játszható, a kártyacsomag felével. A nagyobbak maguk gondolnak, ha kisebbek játszanak, akkor először az óvodapedagógus mutatja be a játék menetét. A kártyák az asztalon vannak, jól látható elrendezésben, miközben elhangzanak az állítások, mindenki a kártyákat figyeli.

Pl.: Gondoltam egy kártyára. Van rajta piros szín. Olyan dolog van rajta, ami ehető. Vannak rajta csíkok. Az általános meghatározástól haladunk a speciális állítások felé.

Variáció: közösen gondolkodunk, ami kizárható, azt lefordítjuk, pl. a fenti állítások esetén először azokat a kártyákat, amelyeken nincs piros szín, majd a nem ehetőeket.

Melyikből van… játék

Ha több garnitúra kártyacsomagot nyomtatunk és laminálunk, akkor Melyikből van... játékot is játszhatunk, egyéni-, páros- vagy mikrocsoportos formában.

Nézd meg jól, hogy mit látsz! Miből van 4 db? Miből van 3 db? Miből van 2 db? Miből van 1 db?

Közösen keresik meg a gyerekek, meg is számlálják, sorba rendezve.

A kártyacsomag --> ITT tölthető le <--

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr2216779724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása