Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Heti 1 húsmentes nap otthon és az intézményi étkeztetésben

2021. január 14. - Borsós Zsófia

Egyre gyakrabban hallunk arról, hogy a mértéktelen húsfogyasztás nagy területet és vizet igényel, azáltal, hogy az állat takarmányát is meg kell termeszteni, ezért a fenntarthatóság szempontjából fontos csökkenteni a húsfogyasztást. Ez a döntés az egészséges életmód szempontjából is előnyös. Szintén gyakran merül fel szempontként az állatok nem megfelelő körülmények között történő tartásának felszámolása is. Kevesebb, jobb minőségű, a fenntarthatóság szempontjainak megfelelően előállított hústeremék fogyasztása lenne a cél, illetve húsmentes napok rendszeres beiktatása. A téma megismeréséhez kínál ötleteket jelen bejegyzés.

vegetables-752153_1280.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Legalább heti egy húsmentes nap megtartására ösztönöznek a környezetvédő szervezetek, mivel kezdetnek nem nagy lépés, a hatása mégis jelentős lehet. Fontos, hogy a húsmentes nap azt jelenti, hogy sem a fő étkezések, sem a köztes étkezések során nem fogyasztunk húsféleséget. Ennek kipróbálása a táplálkozási szokások felmérését is ösztönzi, valamint kizökkent a megszokott rutinból és segít új ízek megismerésében vagy felelevenítésében.

A kezdeményezésről a Húsmentes hétfő weblapon lehet tájékozódni, érdekes videókkal, információkkal és receptekkel is szolgál az érdeklődőknek a felület. Rávilágít, hogy a Földért, az egészségünkért és az állatokért is fontos a rendszeres húsmentes napok beiktatása.

A Felelős Gasztrohős cikke -ahogy sok más anyaga is- gyakorlati tanácsokkal szolgál a vegetáriánus ételekkel kapcsolatban.

 

A húsmentesség témáját az MTVSZ (Magyar Természetvédők Szövetsége) is feldolgozta egy érdekes előadásokat kínáló online konferencia keretében, melyet utólag is elérhetővé tett a szervezet a Youtube csatornáján.

Az előadók:

Kapitányné Sándor Szilvia – Magyar Természetvédők Szövetsége

Shenker-Horváth Kinga – Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Bajor Zsófi - Mezna étterem – az Alternatív Közgazdasági Gimnázium általános iskolája

Pintér Anasztázia - Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola

 Forrás: MTVSZ Youtube csatornája

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6816377314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása