Ha magunk készítjük a szaloncukrot, akkor amellett, hogy tudjuk, hogy mi került az édességbe, tisztában vagyunk az összetevőkkel, elkerülhetjük a sok cukrot, ízfokozót, valamint a saját ízlésünknek megfelelően fűszerezhetjük a karácsonyi csemegét.
Az alábbi, kipróbált recept könnyen elkészíthető, és újabb variációkat is kitalálhatunk az összetevők módosításával.
Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)
Hozzávalók (kb. 15 db. szaloncukorhoz):
- 50 gramm dió
-25 gramm kókuszreszelék
-125 gramm mazsola (felhasználás előtt áztassuk be forró vízbe)
- 2 evőkanál narancslé (kézzel facsart narancs leve)
- 1 teáskanál őrölt fahéj/szegfűszeg/szerecsendió
- 1 tábla étcsokoládé
Az elkészítés menete:
Miután kimértük a hozzávalókat, S-késes robotgépben megdaráljuk a diót, majd egyesével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és pépesítjük a gép segítségével (botmixerrel helyettesíthető).
A kész masszából kézzel szaloncukrokat formázunk, majd egy napon át, hűvös helyen szárítjuk. Érdemes egyszer megfordítani a szaloncukrokat.
Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)
Másnap vízgőz fölött megolvasztott csokoládéba forgatjuk a szaloncukrokat, száradás után pedig zsírpapírba vagy sütőpapírba csomagoljuk.
Az ötlet forrása, eredeti recept: Cookpad