Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Ebben az évben… - ötletek a 2017/2018-as nevelési év zöldítéséhez

2017. szeptember 08. - Borsós Zsófia

 A Zöld Óvoda cím elnyerése minden intézmény életében fontos eredmény. A kész pályázati anyagban az értékelt három nevelési év programjai, tevékenységei és sikerei mellett a pályázat megírásába fektetett munka is csodálatra méltó. Ennek ellenére a cím viselésének időszakában is ideje és helye van a folyamatos tanulásnak, megújulásnak.

Azoknak az intézményeknek pedig, akik azt tervezik, hogy a nevelési év második felében, áprilisban nyújtják be a címpályázatot, szintén fontos lehet, hogy olyan változtatásokat tervezzenek, melyek segítik őket abban, hogy a kritériumrendszer minél több elemét végezzék tudatosan.

Az új nevelési év jó lehetőség új szokások kialakítására, ehhez következik néhány ötlet:

 

paint-2108185_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

1. Megünneplünk egy kevésbé ismert vagy eddig mellőzött zöld jeles napot

A jeles napok jó lehetőséget kínálnak arra, hogy megemlékezzünk egy-egy környezetvédelmi témáról, természeti kincsről és ezáltal a gyermekek érzékenyítése mellett az ismereteiket is bővíthetjük.

Február 2. a vizes élőhelyek napja, korábban írtunk erről a jeles napról és megünneplésének lehetőségeiről is, mely itt olvasható.

Március 1. az újrapapír napja, a pécsi Keleti Városrészi Óvoda Eszperantó Utcai Tagóvodája hosszú évek óta megemlékezik erről a jeles napról, megjelent erről egy jógyakorlatuk is, mely itt olvasható.

Március 6. az energiatakarékossági világnap, az E.ON energiakaland.hu weblapja az EnergiaKuckó felületén segítséget nyújt a téma megismeréséhez: http://www.energiakaland.hu/energiakucko.

 

2. A karácsonyi, húsvéti csoport-ajándékok beszerzésénél szem előtt tartjuk a környezetvédelmi szempontokat

Egy-egy közös játék lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekek észrevétlenül is tanuljanak a fenntarthatóságról. A karácsonyi és húsvéti ünnepekkor ügyelhetünk arra, hogy tartós, fából készült vagy környezetvédelmi témát feldolgozó játékokat kapjanak a gyerekek. 

gyongy.jpg Kép forrása: Pixabay

 

3. Erősítjük a Zöld Óvoda programhoz tartozó külső kapcsolatainkat 

A nevelési év programjaiba bevonhatunk új, vagy régen látott partnereket. Egy nemzeti park munkatársát, környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet környezeti nevelőjét, illetve egy kapcsolódó múzeumpedagógiai vagy könyvtári programot is igénybe vehetünk. 

 

4. Segítjük a szülők szemléletformálását 

Az óvodai rendezvényeken a díszítéshez, tálaláshoz felhasznált anyagok, a gyermekek által készített, ajándéknak szánt munkák technikái és alapanyagai is lehetőséget kínálnak a fenntarthatósággal kapcsolatos észrevétlen szemléletformálásra. Emellett sok intézményben zöld faliújságot alakítanak ki, hogy a szülők is elolvashassanak egy-egy gondolatot a zöld jeles napokról, az év madaráról, fájáról vagy akár a Zöld Óvoda címről. Érdemes sok képpel dolgozni, mely segít az emléknyomok bevésésében.  

lightbulb-2692247_960_720.jpg  Kép forrása: Pixabay

 

5. Ellátogat a nevelőtestület egy Zöld Óvodába

Az egymástól tanulásra jó lehetőséget kínál egy nevelés nélküli munkanap, hospitálás egy Zöld Óvodában. Érdemes felvenni a kapcsolatot a Zöld Óvoda Bázisintézményekkel, illetve az intézményhez közel működő Zöld Óvodákkal.

 

6. Tartunk egy belső továbbképzést, nevelés nélküli munkanapot a Zöld Óvoda programhoz kapcsolódóan

Sokszor a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretek jó része már eleve megvan az intézményben dolgozó munkatársak fejében. Amellett, hogy fontos kimozdulni és tanulni egymástól, nem szabad elfeledni a falakon belül fellelhető erőforrásokat sem. Egy nevelés nélküli munkanapon mindenki bemutathatja, hogy hogyan tud kapcsolódni a Zöld Óvod a programhoz: a hagyományőrző kézműves technika ismertetése, újrahasznosítást tartalmazó alkotás, természetismerettel kapcsolatos játékok közös kipróbálása és az egészséges életmódhoz tartozó gyakorlatok jól megférnek egymás mellett.

A címpályázat megírását is elkezdhetjük közösen. Ha nagy csomagolópapírra írjuk fel közösen az ötleteket, gondolatokat a 3. sz. melléklet egy-egy sorához kapcsolódóan, akkor 1-2 órás munkával egy bő anyagot hozhatunk létre, amely a későbbi pályázatunk alapja. 

pencil-pot-2097599_960_720.jpg

  Kép forrása: Pixabay

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6512809234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása