Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

A biológiai sokféleség témájának feldolgozása az óvodában

2017. március 08. - Borsós Zsófia

A biológiai sokféleség (biodiverzitás) fontos kincsünk és erőforrásunk. Olyan téma, aminek a fenntarthatóság szempontjából napjainkban kiemelt figyelmet kell kapnia. Nem véletlen, hogy pár éve bekerült a zöld jeles napok közé, valamint kampányok is indultak a fogalom megismertetésére. 

A természet sokszínűségét fontos már óvodás korban tudatosítanunk, erre szolgál a cikkben szereplő szivárvány játék és az ajánlott pécsi program is. 

 

Képek forrása: Pixabay

 

„Let It Grow!” – Engedd élni! – kampány az élővilág sokszínűségéért

"Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA), a Botanikus Kertek Nemzetközi Természetvédelmi Egyesülete (BGCI) és a Tudományos Ismeretterjesztő Központok és Múzeumok Európai Hálózata (Ecsite) közösen indította el a 2016-2017 évre szóló, „Let it grow!” – Engedd élni! című, két éves kampányát, amely során az élővilág sokszínűségének, az un. biodiverzitás megőrzésének fontosságára hívjuk fel a figyelmet."

 

20160421_letitgrow_logo.png

A kép és az idézet forrása: Szegedi Tudoményegyetem Füvészkert

 

2017.03.11.-én lesz Pécsett a már hagyománnyá váló Zöld Szombat, ami kapcsolódik az "Engedd élni!" programhoz.

17022403_1379177942155990_5777214849443608371_n.jpg

 

 

Szivárvány játék

A szivárvány játék során apró színes szivárvány darabokat kapnak a gyerekek, majd a csoportszobában elrejtett vagy a földön szétszórt színes képek közül kell olyan színűt válogatniuk, amilyen színű szivárvány darabot húztak. A színes képeket nyomtathatjuk, vagy a gyerekekkel és a szülőkkel közösen színes magazinokból is kivághatjuk őket. Érdemes laminálni, hogy időtálló legyen. A csomagba tehetünk a gyermekek által készített rajzokat is.

A játék során az összegyűjtött virágokat, természeti jelenségeket, állatokat, gyümölcsöket és zöldségeket ábrázoló képekből és szivárvány darabokból közösen építjük fel a csoport szivárványát. Az összeállításhoz a szivárvány csíkjainak megfelelő színű karton lapokat is használhatunk, bemutatva a színek állandó sorrendjét, és elősegítve a forma kialakítását.

 

Képek forrása: Zöld-híd Alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4512321897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása