Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Újévi fogadalmak helyett

2017. január 09. - Borsós Zsófia

Az újévi fogadalmak gyakran kérészéletűek, és már az év első felében módosulnak, vagy eltűnnek az életünkből. Ennek ellenére a naptári év lezárása jó lehetőséget kínál az elmúlt 12 hónap eseményeinek összegzésére és a következő időszak megtervezésére, a céljaink kitűzésére.

Az alábbi weblapról ingyenesen, magyar nyelven is letölthető az évrendszerező füzet, melyet A4-es vagy A5-ös méretben kinyomtathatunk, és kézzel töltve rendszerezhetjük benne a gondolatainkat:

Rendhagyó évrendező (ingyenesen letölthető, magyar nyelvű)

Ez még akkor is jó lehetőség, ha a pedagógusok legtöbbször szeptembertől számolják az új évet. 

pf-2017-1936491_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

Ha nem is fogadalomnak nevezzük, kiválaszthatunk a 2017-es évre egy-két olyan környezetvédelmi területet, melyen fejlődni szeretnénk, hogy 2017-ben fenntarthatóbban éljünk, mint 2016-ban.

Ebben segít a következő lista és linkgyűjtemény:

1. Megelőzés, a hulladék mennyiségének csökkentése

Sokszor halljuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés a legjobb módja a szeméttel kapcsolatos környezetvédelmi problémák megoldásának. Pedig a szelektív gyűjtés csak "tűzoltás", többet teszünk a Földért, ha a megelőzésre is gondot fordítunk.

A Hulladékból termék weblap sok gyakorlati ötletet, ismeretterjesztő és oktatási anyagot tartalmaz a témával kapcsolatban. Emellett pedig érdemes figyelni a Tudatos Vásárlók Egyesületének információit is, melyeket a weblapjukon és a facebook oldalukon is megosztanak.

 

hulladekhierarchia_5lepcso_kornyezetvedelem.JPG

Kép forrása: Hulladékból termék

 

2. A vegyszerhasználat csökkentése

 A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Zöld Pókkal közösen készítette el az alábbi videót, melyben bemutatják, hogy hogyan takaríthatunk a vegyszerek helyett a szóda erejével:

 Videó forrása: Youtube

 

3. Fenntartható öltözködés

Az alábbi videóban Dr. Mara Gyöngvér, egyetemi oktató (Sapientia EMTE, Csíkszereda) foglalja össze, hogy mire érdemes figyelni az öltözködés során: 

A videó forrása: Youtube

 

4. Zöld jeles napok megünneplése az óvodában

Nem jó, ha csak a zöld jeles napok alkalmából téma a környezetvédelem, a kiemelt alkalmak mégis jó lehetőséget kínálnak egy-egy környezetvédelmi kérdés mélyebb megismerésére. Célunk lehet a gyermekek mellett a szülők érdeklődésének felkeltése is. Ez az év alkalmat teremt, hogy megemlékezzünk egy olyan jeles napról, ami eddig nem szerelt a programunkban.

 kep2_4.jpg

Fotó:  Zöld - Híd Alapítvány

 

Néhány ötlet a korábbi zöldítős cikkekből:

A vizes élőhelyek napja februárban

Az újrapapír napja márciusban

A víz világnapja márciusban

A Föld napja áprilisban

A madarak és fák napja májusban

Környezetvédelmi világnap júniusban

Autómentes nap szeptemberben

Állatok világnapja és madármegfigyelési világnap októberben

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr8712098481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása