Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Újrapapír napja

2016. március 01. - Borsós Zsófia

Március 1. az újrapapír napja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosításra, valamint az újrapapír energiatakarékos és környezetbarát voltára.

Ahhoz, hogy egy tonna papírt előállítsanak, körülbelül 3 tonna fára van szükség. A világ papír felhasználása 300 millió tonna papír évente, ami azt jelenti, hogy fejenként átlagosan 48-50 kg. A papírból gyártott papír elkészítéséhez kevesebb energiára van szükség, mint a fából készült új papír esetén, így a levegő- és a vízszennyezés is csökken.

Forrás és bővebb információ: http://greenfo.hu/hirek/2014/03/01/a-papirbol-gyartott-papir

 

cardboard-box-161578_960_720.png

(Fotó forrása: pixabay.com)

 

Az alábbi cikkben azt mutatjuk be, hogy hogyan készíthetünk az óvodában is újrapapírt:

Hozzávalók: használt papírok (legjobb a papír tojástartó, mert könnyen szétázik), víz, 2 db lavór, turmixgép vagy botmixer, merítőkeret (szúnyoghálóból vágjunk le a kívánt papírméretnél kétszer nagyobb darabot, hajtsuk félbe, és körben tűzzük össze tűzőgéppel), nylonterítő, nedvszívó rongy, mosogatórongy, sodrófa

 

kep1_1.jpg

A papírokat tépjük kis darabokra, és egy lavórban engedjünk rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket, majd egy éjszakán át áztassuk. A munkaasztalt terítsük le a nylonterítővel, tegyük rá a nedvszívó rongyot, és a mosogatórongyot. A felázott papírból 2-3 marékkal tegyünk a turmixgépbe, öntsünk rá bőven vizet, és turmixoljuk össze. Az így kapott papírpépet öntsük egy lavórba, és a merítőkeretet merítsük bele úgy, hogy a pép egyenletes eloszlásban legyen rajta. Ezek után csöpögtessük le, és döntsük a mosogatórongyra úgy, hogy a keret maradjon fölül. A nyújtófával erőteljesen hengereljük végig az asztal szélétől a közepe felé haladva, hogy kipréselődjön a felesleges víz. Szedjük le a keretet, a papírt pedig a mosogatóronggyal együtt teregessük ki egy-két napra száradni (száradás után könnyen leszedhető az anyagról). Lehetőség van a papír díszítésére is, sodrófázás után tehetünk rá szalvétát (csak a legfelső, mintás rétegét), vagy magokat, préselt leveleket, melyeket úgy tudjuk rögzíteni, hogy újra rátesszük a keretet, és a sodrófával végighengereljük, majd a fentiek szerint szárítjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr718430068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása