Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

"Így kapcsolódunk az Európai Mobilitási Héthez" 2023 - felhívás és nyereményjáték

2023. szeptember 19. - Borsós Zsófia

Szeptember 16. és 22. között kerül megrendezésre az Európai Mobilitási Hét, melyhez az óvodák is csatlakozhatnak szemléletformáló programokkal. 

A Zöld-Híd Alapítvány az előző évhez hasonlóan idén is felhívást tesz közzé a Magyarországon, elsősorban a Baranya, Tolna és Somogy megyében működő óvodák körében. A felhívás kapcsolódik az Ökováros-Ökorégió Alapítvánnyal közösen szervezett pécsi Európai Mobilitási Heti programsorozathoz, de nyitott a más települések intézményei számára is.

Az alábbi kérdőív kitöltésével lehet csatlakozni a felhíváshoz, megjelölve, hogy milyen tevékenységgel kapcsolódik az intézmény az Európai Mobilitási Héthez.

child-1217246_1280.jpg

Kép forrása:

Tovább

Mobilitási hét és autómentes nap - óvodai tevékenységek [letölthető anyagokkal]

Szeptember 22.-én ünnepeljük az autómentes napot, melyhez kapcsolódóan már 22. alkalommal kerül megrendezésre szeptember 16. és 22. között az Európai Mobilitási Hét.

bicycle-path-3444914_1280.jpg

Kép forrása: Pixabay

Ebben a nevelési évben bővítettük azt az Öko-Kuckó játékcsomagot, melyet a közlekedés témakörének feldoglozásához használunk. Néhány elemet be is mutatunk jelen bejegyzésben, mely letölthető anyagot is tartalmaz.

Akár egy-egy foglalkozás vagy óvodai szintű kampány megszervezésével is csatlakozhatnak az óvodák a kampányhéthez, melynek ebben az éveben a mottója: "Takarékoskodj az energiával!". A téma kibontását online háttéranyaggal is segít a koordinátor: háttéranyag.

374774782_706086574881010_3358327764652334293_n.png

Forrás: EMH

Tovább

Öko-Kuckó foglalkozások, kölcsönözhető csomagok, családi programok 2023/2024

oko-kucko-oktatoterem.jpg

Kép forrása: Sóki Tamás/MTI

Idén is nagy szeretettel várjuk az óvodás csoportokat az Öko-Kuckóba (7621 Pécs, Széchenyi tér 2.), emellett az óvodákba is ellátogatunk foglalkozásainkkal. A zöld jeles napokhoz kapcsolódóan tematikus játékcsomagjainkat kölcsönözhetik ki az érdeklődők, illetve az óvodai családi délutánok keretében játszóház tartását is vállaljuk.

Tovább

Heti egy húsmentes nap - letölthető oktatócsomag

Tisztelt Pedagógusok!

Az intenzív állattartás negatív környezeti hatásainak és állatjóléti problémáinak csökkentése érdekében a Magyar Természetvédők Szövetsége célja a heti húsmentes nap bevezetésének elősegítése Magyarországon, többek között a közösségi étkeztetésben. Az iskolákkal és óvodákkal való együttműködésünk során az elmúlt években sok pedagógus jelezte szervezetünknek, hogy szívesen fogadnának a túlzott húsfogyasztás csökkentésével kapcsolatos oktatási anyagokat.  

Ezért készítettük el a „Heti húsmentes nap a közösségi étkeztetésben” oktatócsomagunkat, amely a túlzott húsfogyasztáshoz kapcsolódó egészségi, környezeti, állatjóléti megfontolásokat járja körül. A kiadvány háttéranyagokat, előadásvázlatot, kreatív foglalkozások leírását, játékokat, filmeket, plakátokat kínál a témával foglalkozni kívánó pedagógusoknak, az óvodás – iskolás – középiskolás korosztályok részére egyaránt.

A kiadvány letölthető: https://mtvsz.hu/husmentes-oktatocsomag

Az oktatócsomag ingyenes, használatának feltétele csak egy visszajelző űrlap kitöltése.

kep1_64.png

Forrás: MTVSZ

 

 

Mozdulj a klímáért! kampány - idén is várják az óvodákat

Kedves Pedagógusok!

Az Éghajlatvédelmi Szövetség a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Reflex Környezetvédő Egyesülettel közösen idén is meghirdeti a Mozdulj a klímáért! kampányát. Az éghajlatvédelmi kampány keretében várjuk az iskolák és óvodák jelentkezését, akik szeretnének közösségi akciókat, környezetvédelmi foglalkozásokat és egyéni vállalásokat szervezni intézményükben. A helyi tevékenységek eredményeit, az üzeneteket és a tanulók által gyűjtött “zöld mérföldeket”  eljuttatjuk a decemberi ENSZ Klímacsúcs nemzetközi és magyar döntéshozóihoz, hogy elősegítsük, hogy hatékony döntések szülessenek az éghajlat védelme érdekében.

A szeptember 1. és november 10. között megszervezhető helyi kampányhetek fő témája “A közösség ereje!”, ehhez kapcsolódva lehet közösségi, kiscsoportos vagy egyéni akciókat szervezni.

A kampány részletesebb leírása és a kapcsolódás módja itt olvasható: http://eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/mozdulj-a-klimaert/348-mozdulj-a-klimaert-a-kozosseg-ereje-felhivas-es-feladatleirasok


Üdvözlettel:

Éger Ákos

ügyvezető elnök

Magyar Természetvédők Szövetsége

Összefoglaló az előző évi eseményekről: Mozdulj a klímáért kampány 2022

kep1_63.png

Forrás: MTVSZ

VII. Pécsi Tanuló Város Fesztivál - 2023. szeptember 21-23. - programajánló

2017-ben Pécsett több mint száz szervezet és intézmény fogott össze azért, hogy legyen Tanuló Város Fesztivál, melyben a tanulás a felfedezés, öröm, megismerés és kíváncsiság kifejezése. Az először megrendezett esemény interaktív tanulási programjai sikerének is köszönhetően 2017. szeptember 18-án Pécs városa átvette az UNESCO Globális Tanuló Város Díját (Global Learning City Award), melyhez kapcsolódóan a Pécs Város vezetése vállalta, hogy minden esztendőben tanuló fesztivált szervez. 

Helyszín és időpont: Pécsett a belvárosban (Széchenyi tér, Kossuth tér, Jókai tér és a Civil Közösségek Háza) és több városrészben,

2023. szeptember 21-23. napokon 10.00-18.00 óra között számos formában, tevékenységgel az élményszerű tanulásért a változó tanulási szokások alapján.

Tovább
süti beállítások módosítása