Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Megújult az Öko-Kuckó az E.ON Hungária Zrt támogatásával

2024. június 26. - Borsós Zsófia

2024 januárja és júniusa között valósult meg a Zöld-Híd Alapítvány által elnyert, az E.ON Hungária Zrt. által támogatott  „A 20 éves Öko-Kuckó frissítése és öko-műhely kialakítása” című projekt.

img_6839.JPG

A fejlesztés segítségével ősztől megújult oktatótermi játéktáblákkal és egy berendezett kézműves foglalkoztató térrel várja az óvodás csoportokat és iskolás osztályokat a Széchenyi tér 2. szám alatt működő környezetvédelmi szervezet.

Augusztustól folytatódnak a havi rendszerességgel megrendezésre kerülő Öko-Kuckó családi délutánok is, hogy a gyerekek a szüleikkel közösen is ellátogathassanak az oktatóterembe.

 

További részletek:

https://www.zold-hid.hu/egyeb-projektek/

Szívügyünk az óvoda

Óvoda Igazgatók Platformja Pécsett

A XXI. század folyamatos megújulást kíván a pedagógusoktól, köznevelési intézményektől, így az óvodának is, mint szervezetnek reagálni kell a változásokra. Kérdés az, hogy az értékek, hagyományok megőrzése mellett tudunk-e azonosulni az új típusú gondolkodásmóddal, innovatív szemlélettel. Felismerjük-e a változtatás lehetőségét? A vezető nyitottabbá tudja tenni a nevelőtestületet, képes-e irányítani a változásokra való reagálás folyamatát?

Az új pedagógus életpályatörvény (2023.évi LII. törvény) bevezetésével számos feladat várt-vár a köznevelési intézmények igazgatóira. Vezetőként el kell tudni igazodni a jogszabályi és tanügyigazgatási kérdésekben, szakmailag hitelesnek kell lenni. A köznevelés jelen helyzetét tekintve most a legnagyobb szükségét a változáskezelésnek érezzük. 

Az Óvoda Igazgatók Platformja azért jött létre, hogy színteret biztosítson egy értékalapú közösség fórumának, a vezetői gyakorlatban felmerülő számos kérdésre a résztvevőkkel közösen keressünk választ. Egyrészt inspirálódjunk, másrészt szakmai párbeszéd alakuljon ki a pécsi óvodaigazgatók között - fenntartótól függetlenül.

hozzaszolas.jpg

Tovább

Ismerd meg a hungarikumokat! - foglalkoztató [letölthető]

A kiadvány a „Zöld Óvodák a hungarikumok szolgálatában” című HF/574/2023 sz. projekt keretében az Agrárminisztérium támogatásával készült el a nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítésének, megismertetésének érdekében.

A kiadvány óvodásoknak, kisiskolásoknak és családjuknak, pedagógusainak kínál játékokat, tevékenység ötleteket, valamint linkeket, hasznos információkat. Hiteles információkat kívánunk nyújtani a szülőknek és pedagógusoknak a hungarikumok témájában. A kiadványban szereplő hungarikumok az agrár- és élelmiszergazdaság területéről: Alföldi kamillavirágzat, Magyar akác, Magyar akácméz, Magyar pásztor- és vadászkutyafajták (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, erdélyi kopó, magyar agár), Magyar szürke szarvasmarha.
A hungarikumok a magyar identitás megőrzésének eszközei, emellett pedig lehetőséget kínálnak a fenntarthatóság jegyében olyan környezet- és természetvédelmi kérdések kibontására is, mint a beporzók védelme, a felelős állattartás, valamint az ember és a természet harmonikus kapcsolatának előmozdítása.

A Zöld-Híd Alapítvány a pályázat keretében egy kiállítást is létrehozott, melynek elemei a kiadvány segítségével kis méretben, asztali játékként is használhatóak.

 

Az anyag itt érhető el:

Tovább

"A mi sokszínű kertünk" felhívás - a Magyar Természetvédők Szövetségének közleménye

A résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolnak ki öko ajándékokat

cover_asobeka_logoval.jpg

Ha tenni is szeretnénk valamit az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében, már egy zsebkendőnyi kertdarab is jó szolgálatot tehet, itt is megkezdhetjük a környezettudatos, természetbarát lépések sorát. Ezzel nemcsak Magyarország biológiai sokféleségéhez járulunk hozzá, de élelmünket is biztosabban és jobb minőségben tudjuk otthonunkban megtermelni.

 Várjuk a családok, óvodák, iskolák, munkahelyek csatlakozását.

Valósítsatok meg egy vagy több elemet a honlapon olvasott javaslatokból a kertetekben, udvarotokon! 

Készítsetek fényképet a megvalósításról és töltsétek fel az oldalra, hogy más is kedvet kapjon a biodiverzitásvédelemre.

A kampányban résztvevők között 3 millió forint értékben sorsolunk ki ajándékokat, közte kiskert eszközöket, könyveket, denevér odúkat, tanulmányi kirándulásokat.

 Beküldési határidő: 2024. október 20.

Tovább

Kiadvány ajánló - Dr. Gyulai Iván: Ötletek a biodiverzitás-barát kert kialakításához [online elérhető]

A Magyar Természetvédők Szövetsége útjára indította "A mi sokszínű kertünk" kampányát, mely keretében hasznos kiadványok is készülnek.

Ebben a bejegyzésben Dr. Gyulai Iván: Ötletek a biodiverzitás-barát kert kialakításához című kiadványt ajánljuk az érdeklődők figyelmébe. Az ökológus szerint "Ha túl sok a kártevő, akkor valamit mi nem teszünk helyesen". Az anyag gyakorlati tanácsokat ad a kertgondozás iránt érdeklődőknek, miközben a háttérismeretek elsajátítását az összefüggések láttatását is fontosnak tartja.

 

kiadvan_borito.png

 

Tovább

Az év élőlényei 2024 - II.

Az év lepkéje, beporzói, gyógynövénye, ősmaradványa és kőzete

Az év élőlényei 2024 - I. című bejegyzésben már bemutattuk az év madarát, emlősét, rovarát, halát, hüllőjét, fáját, vadvirágát és gombáját. A második részben következzen az év lepkéje, beporzója, gyógynövénye, ősmaradványa és közete.

 az_ev_2024_1.png

A fenti képek forrása:

  • 1. Az év lepkéje: közönséges medvelepke (fotó: MME/Káldi József)
  • 2. Az év beporzói: boglárkalepkék (fotó: Pixabay)
  • 3. Az év gyógynövénye: borsmenta (fotó: Pixabay)
  • 4. Az év ősmaradványa: gyapjas mamut (fotó: Pixabay)
  • 5. Az év kőzete: korund (fotó: Pixabay)

Tovább
süti beállítások módosítása