Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Energiaközösség az óvodában - a Kék Elefánt Evangélikus Óvoda jógyakorlata

2020. február 10. - Borsós Zsófia

Örömmel osztom meg a hírt, hogy a Kék Elefánt Evangélikus Óvoda immár nem csak kék, de hivatalosan zöld is! Január 23-án első ízben vehettük át az ezt igazoló oklevelet. Óvodánk gyakorlatából itt egy olyan tevékenységet osztok meg, ami a családok fenntartható életmódjának segítségét szolgálja.

Az idei nevelési évben meghirdettük a jelentkezést óvodánkban az E.ON EnergiaKözösségek program 2019/2020-as évadjára. A programról részletek itt olvashatók: http://www.energiakozossegek.hu/

A közösség lelke a klíma-koordinátor, aki megszervezi, összetartja és versenyezteti a csapatot a verseny során december 1-től április 30-ig.

img_8996.jpg

csoportkep_fb.JPG

Képek forrása: GreenDependent©

Tovább

Pufi festék házilag

A boltban kapható tubusos puffadó festékek környezetbarát és olcsó változatát könnyen elkészíthetjük otthon vagy az óvodában is. Nem kell hozzá különleges anyag, csak liszt, só, sütőpor és víz.

Ha nem használunk ételfestéket a színezéshez és fekete kartonra dolgozunk, ilyen a végeredmény:

_mg_9676.JPG

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó Oktatóterem)

Tovább

A ruha teszi az embert? - fenntartható öltözködés

"A divat változik, a stílus örök." mondta Coco Chanel, sokan mégis követni próbálják a folyton változó divatot. Egyre több hírt lehet hallani azzal kapcsolatban, hogy nagy környezetterheléssel jár, hogy a ruha értékesítéssel foglalkozó egyes nagyvállalatok egy évszakon belül is több kollekciót vezetnek be. Ezzel folyamatos ruhatár cserére ösztönözve a vásárlókat, miközben a raktáron maradt felesleget hulladékként kezelik.

Egy amerikai pedagógus, Julia Mooney egy különleges akcióval hívta fel diákjai figyelmét a divatipar káros hatásaira: 100 napig ugyanazt a vászon ruhát viselte az iskolában. Természetesen rendszeresen kimosta és a hidegebb napokon alálöltözettel, kardigánnal és vastag harisnyával egészítette ki, de így is sikerült felkeltenie a diákok figyelmét. Elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a tizenévesek ne az öltözék alapján ítéljék meg egymást, valamint szeretné ha azon is elgondolkodnának, hogy a ruhák előállítása sok energiát, nyersanyagot és munkát igényel, ezért fontos a tartós használat. Az akcióról az alábbi cikk számol be részletesen: 100 napig tanított ugyanabban a ruhában, és okkal tette

julia-ranson-e1551646197468.jpg

Kép forrása: Sokszínű vidék

Tovább