Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Nyári szünet és ökológiai túllövés napja

2018. június 10. - Borsós Zsófia

Kedves Óvodapedagógusok,

szeretném megköszönni azt a figyelmet és érdeklődést, ami végigkísérte az egész nevelési évet. Külön köszönöm azoknak a munkáját, akik jógyakorlatot készítettek a blogra. A Zöldítő nyári szünetre vonul, legközelebb szeptemberben kerülnek fel új cikkek.

cherries-2402449_1920.jpg

Kép forrása. Pixabay

Nyáron már nem lesz több megünneplésre váró zöld jeles nap, mégis van egy esemény, ami nem kerülheti el a környezetük iránt aggódók figyelmét. Az elmúlt évek során egyre korábban került sor az ökológiai túllövés napjára. Ez az a dátum, mely jelzi, hogy feléltük a Föld egy évre elegendő erőforrásait. 2017-ben már 08.02.-án sor került a túllövés napjára. Nyáron kiderül, hogy idén hogyan alakul a helyzet. Ez az esemény is segíthet megerősíteni azokat, akik a gyermekekkel foglalkoznak, elősegítve a környezettudatos, fenntartható életmód kialakítását. Itt az idő a változásra!

Szeptemberben újra találkozunk, addig is Prótagorasz szavaival kívánok kellemes nyarat, jó pihenést és feltöltődést:

"Az ember nemcsak azért felelős, amit tesz, ha nem azért is, amit nem tesz meg."

 

Borsós Zsófia   

Jógyakorlat: a pécsi Kertvárosi Óvoda Enyezd Utcai Tagóvodájának projektje VIDEÓ

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat 2017-ben negyedik alkalommal írta ki a LÉPJ! (Légy Pécs Jövője) pályázatot, kifejezetten a pécsi, Zöld Óvoda címmel rendelkező óvodák és alapítványaik számára.

Kertvárosi Óvoda Enyezd Utcai Tagóvodája is fejlesztette környezeti nevelési tevékenységét a pályázat keretében. A programot bemutató videó itt tekinthető meg:

 

Otthon is zölden: 10 lépés a műanyag-mentesség felé

Június 5.-én ünnepeltük a környezetvédelmi világnapot, idén a zöld jeles nap kapcsán a környezetvédő szervezetek a hulladék témájára hívták fel a figyelmet.

Megdöbbentő, hogy naponta 3,5 millió tonna hulladék keletkezik a Földön, melynek nagy része műanyag. Fontos szelektíven gyűjteni a hulladékot, de még hasznosabb a hulladék keletkezésének megelőzése.

 

foto_greg_armfield.jpg

Kép forrása: WWF

 

Az alábbiakban 10 ötletben foglaltunk össze, hogy hogyan indulhatunk el a műanyag-mentesség felé vezető úton:

Tovább

Minikert, tündérkert pályázat 2018

A Bernikert Blog minikert, tündérkert pályázatot hirdet:

"Nevezési feltételek

  • Nevezés fotóval (egy pályázó több minikerttel is nevezhet!), de egy kertet csak EGY fotóval lehet nevezni és csak EGY kategóriában. Válaszd ki a legjobb fotót kertedről! (Kérlek, csak olyan kerttel nevezz, mely még nem vett részt pályázatunkon egyik évben sem!)

  • Legyél a Bernikert Facebook oldal kedvelői között, így könnyedén nyomon követheted a szavazás állását, a nyertesek névsorát.

  • Csak élő növényeket tartalmazhat a kert (kivéve szárított moha).

  • A nevező automatikusan hozzájárul, hogy az általa feltöltött képet Facebookon, Blogunkon, Pinterest oldalunkon, egyéb elektronikus és nyomtatott kiadványokban megjelenítsük külön engedély nélkül.

Tovább

Zöld Óvoda pályázat - tanácsadás

Azoknak, akik a 2018 decemberi díjátadón már szeretnék átvenni az elismerő oklevelet, 2018.09.05.-ig be kell adniuk a Zöld Óvoda címpályázatot. 

Arról, hogy miben módosult a kiírásról az előző hónapban számoltunk be, a cikk itt olvasható. 

Továbbra is segítünk az óvodáknak a pályázat megírásában:

A Zöld-Híd Alapítvány Zöld Óvoda mentorálási tevékenységet biztosít Baranya, Somogy és Tolna megye óvodáinak. Kimegyünk az intézményekbe, bemutatjuk a pályázatot, több Zöld Óvoda jógyakorlatait és válaszolunk a felmerülő kérdésekre, valamint segítünk a pályázat megtervezésében és átnézzük az elkészült részeket. 

Időpontot az alábbi elérhetőségeken egyeztethetnek velünk:
Borsós Zsófia (borsoszsofia.zoldhid@gmail.com, 20/293-33-23)

 kep3_6.png

Kép forrása: Zöld Óvoda Hálózat