Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Az év élőlényei 2021

2021. január 14. - Borsós Zsófia

A bejegyzés összegyűjti a 2021-es évre megválasztott év élőlényeit, melyek tábora évről évre gyarapodik, ezzel elősegítve, hogy az emberek minél több védett fajt ismerhessenek meg. Néha már túlzásnak tűnhet a sok zöld jeles nap és év madara, fája, gombája, vadvirága... szavazás, de azt tapasztaljuk, hogy ezek a kezdeményezések nagy segítséget jelentenek a minket körülvevő világ megismerésében a gyermekek és családjaik számára.
az_ev.jpg

Kép forrása: Saját szerkesztés, a bejegyzésben szereplő képekből

 

Ebben az évben az alábbi élőlények kapnak kiemelt figyelmet:

Tovább

"Alkotás az újrahasznosítás jegyében" - pályázat óvodapedagógusoknak

Pályázatot hirdetünk azoknak az óvodapedagógusoknak, akik szívesen dolgoznak feleslegessé vált csomagolásokkal (pl.: papír guriga, doboz, teatasak, papír zacskó, kupak, flakon stb.) és szeretnék megmutatni a legjobb ötleteiket.

A résztvevők Google kérdőíven (https://forms.gle/PkuiJHAYqGbNjntw9) regisztrálhatnak, ahol a saját vagy óvodásaik által készített alkotások, díszek és játékok fényképét tölthetik fel 2021.02.15.-ig. Minden pályázó minimum 1 db. maximum 5 db. fényképet küldhet be.

1_6.png

Tovább

Utazás a Tejúton túlra

A világegyetem megismerésének folyamata érdekes és tanulságos. A felfedezést sokan gyerekkorukban kezdik meg a meséken keresztül. Sok mese, monda és mítosz szól a világ végére vezető útról, ahol belelógathatjuk a lábunk a semmibe. Ott, ahol a csillagok az angyalok által gyújtott apró lámpásokként jelennek meg az éjszaka égboltján. A következőkben az emberiség világegyetemről alkotott elképzeléseinek formálódását vizsgáljuk meg, miközben rácsodálkozunk a végtelen kozmoszra.

pexels-johannes-plenio-3262249.jpg A Tejút Galaktikus Dudornak nevezett középpontja a Földről- asztrofotó 
Kép forrása: Pexels

Tovább

Az év zöld jeles napjai és akciói

A 2021-es év elején összefoglaljuk, hogy mely zöld jeles napokat ünnepelhetjük meg idén, valamint mely fenntarthatósággal kapcsolatos akciókba kapcsolódhatunk be akár óvodai csoporttal, akár magánszemélyként. A gyűjtemény számos linket is tartalmaz a korábbi évek cikkeiből.  

Tovább

Heti 1 húsmentes nap otthon és az intézményi étkeztetésben

Egyre gyakrabban hallunk arról, hogy a mértéktelen húsfogyasztás nagy területet és vizet igényel, azáltal, hogy az állat takarmányát is meg kell termeszteni, ezért a fenntarthatóság szempontjából fontos csökkenteni a húsfogyasztást. Ez a döntés az egészséges életmód szempontjából is előnyös. Szintén gyakran merül fel szempontként az állatok nem megfelelő körülmények között történő tartásának felszámolása is. Kevesebb, jobb minőségű, a fenntarthatóság szempontjainak megfelelően előállított hústeremék fogyasztása lenne a cél, illetve húsmentes napok rendszeres beiktatása. A téma megismeréséhez kínál ötleteket jelen bejegyzés.

vegetables-752153_1280.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

Tovább
süti beállítások módosítása