Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

6 érdekesség a távhőről [NYEREMÉNYJÁTÉKKAL]

2021. március 03. - Borsós Zsófia

Március 6.-án ünnepeljük az energiatakarékosság világnapját, ebből az alkalomból összegyűjtöttünk 6 érdekességet a távhőről. Vajon a távhőszolgáltatás korszerű? Energiahatékony? Környezetkímélő? A válaszok kiderülnek a cikkből és az olvasók egy nyereményjátékban is részt vehetnek. 

cimkep_pecsitavho.jpg

Forrás: PÉTÁV

Kevesebb kémény és kibocsátás, tisztább fűtés 

A távhőszolgáltatás egyik legnagyobb előnye, hogy a lakóövezetek sok száz kéménye helyett egyetlen, jól ellenőrizhető kibocsátási pont működik. A fűtést nem egyéni kazán biztosítja, hanem a hő vezetéken érkezik az épülethez. A távoli, ellenőrzött fűtőanyaggal üzemeltetett, magas hatásfokú kazánban előállított hő- és villamosenergia égéstermékét különböző eljárásokkal tisztítják és szűrik, valamint az erőmű kéményében elhelyezett érzékelők folyamatosan felügyelik a füstgázkibocsátást. Az ily módon előállított hő és áram energiatakarékos, valamint megújuló energiahordozó használata esetén csökken a fosszilis energiahordozóktól való függés és a klímaváltozásért felelős szén-dioxid kibocsátás.

2in1_02.png

A lakóövezetek sok száz kéménye helyett egyetlen, jól ellenőrizhető
kibocsátási pont működik.

Forrás: Pixabay és Pecsi Újság alapján saját szerkesztés

 

Akár 63%-os megtakarítás is elérhető

Az úttörőnek számító “Mintaház program” során három pécsi társasház belső fűtési rendszere került korszerűsítésre, ezzel bizonyítva, hogy a távhő is lehet olcsó és takarékos, a magas komfort mellett. A programban felújított épületek referenciaként szolgálnak a többi lakóközösség számára. Az épületgépészeti felújítást követő mérések alátámasztják a beruházás megtérülését. A zászlóshajónak számító Páfrány utcában található tízemeletes épület hőfelhasználása  63%-al csökkent éves szinten a mérések szerint.

06_mintahaz_pafrany_u_31.jpg

A korszerűsített Páfrány utcai épület
Forrás: Pécsma 

 

 

Energiahatékonysági minősítés a háztartási gépek után már a távhőszolgáltatásra is

A távhőrendszerek környezetre gyakorolt hatását, a háztartási eszközöknél már jól bevált energiacímkéhez hasonlóan jelzi a Távhő Ökocímke minősítés. Az alábbi rövid VIDEÓBÓL többet is megtudhatunk róla. 
A fogyasztó a címkéből egyszerűen tájékozódhat, hogy a szolgáltatója milyen mértékben működik korszerűen és milyen a környezetre gyakorolt hatása. A pécsi távfűtésért felelős PÉTÁV mindhárom szempont szerint országos viszonylatban is kiemelkedő minősítéssel rendelkezik. 

petav_oko.png

A pécsi Távhő Ökocímke
Forrás: PÉTÁV

 

Így kerül a szalma a kazánba 

A hazai nagyvárosok közül elsőként Pécsett került biomassza alapokra a távhőszolgáltatás. A tüzelőanyag-váltás előtt 2004-ig szénnel, majd 2013-ig földgázzal és faaprítékkal üzemelt az erőmű. 2013-ban a földgáz kazánok nyugdíjba vonultak és felváltotta őket a szalma tüzelésű blokk. A két lépcsőben végrehajtott váltás -szénről gázra majd gáztól szalmára- azonnali javulást jelentett Pécs levegőminőségében. Az erőműben napjainkban faapríték, szalma és egyéb mezőgazdasági melléktermék, például napraforgóhéj elégetésével állítják elő a villamos energiát és a távhőt. Példaértékű hagyománnyá vált, hogy az évente mintegy 40 tonnányi kidobott karácsonyfát összegyűjtik a városból és a távhő termelésben hasznosítják. A biomasszára való átállással közel szén-dioxid semlegessé vált az energiatermelés, mivel az a szén-dioxid jut vissza a légkörbe, melyet a növény élete során megkötött. 

A teljes folyamatot az alábbi “Így lesz a biomasszából távfűtés az erőműben ”videóból ismerhetjük meg. 

 Forrás: Gyetván Csaba - Youtube

 

Ez köti össze Pécset Székesfehérvárral  

A pécsi távhő rendszer a legnagyobb a régióban, több mint 31 500 lakás és 450 intézmény használja ezt a fűtési módot. A várost hővel ellátó teljes vezetékhossz 130 km, ekkora távolság van Pécs és Székesfehérvár között légvonalban.

pecs_0.jpg

Forrás: Veolia - Pécsi erőmű

 

Térképen a távfűtéses pécsi társasházak

A PÉTÁV jóvoltából egy térkép segítségével megtudhatjuk, hogy a pécsi távfűtéses lakótömbünk mennyire energiatakarékos a többihez képest. Az alábbi alkalmazáson nyomon követhető a távhővel fűtött lakóépületek fajlagos hőfelhasználása az előző fűtési időszakban.
A webes térkép elérhető ITT.

 

terkep.png

Forrás: PÉTÁV

 

Nyereményjáték

A cikkhez készült egy kérdőív, mely ide kattintva érhető el. Azok között, akik kitöltik a cikkben olvasottak és látottak alapján a tudáspróbát, kisorsolunk 10 db. ajándékcsomagot, melyet a PÉTÁV ajánlott fel a játékra. Az ajándékcsomagok 2021 áprilisában vehetőek át, Pécsett, alapítványunk székhelyén (előzetes egyeztetés után).

Kitöltési határidő: 2021.03.15.

 img_1861.JPG

 

Források:

PÉTÁV Kft. tájékoztat KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A TÁVFŰTÉSRŐL

PÉTÁV 50 év, 50 történet  

https://issuu.com/pecsitavho/docs/petav_50_ev_50_tortenet

Mozdonykazántól a zöld távhőig https://slideplayer.hu/slide/2169118/

https://petav.hu

https://prezi.com/gtoprmaelyd_/a-tavhoszolgaltatas-fogalma/

http://tavho.org/

https://www.facebook.com/tavhozolden/

http://tavho.org/uploads/statisztika/a_magyar_tavhoszektor_2018_evi_adatai.pdf

https://www.pecsma.hu/uncategorized/panelbol-lesz-mintahaz/

https://latogatokozpont.pecsizoldzona.hu/

https://www.facebook.com/tavhookocimke/

https://tavhookocimke.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3016442080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása