Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Tollas barátaink az óvodában télen is - a pécsi Városközponti Óvoda jógyakorlata

2021. február 04. - Borsós Zsófia

Óvodánk a Városközponti Óvoda a Budai Nagy Antal utcában található. Hatalmas füves, fás udvarunkon mindenki megtalálja a kedvére való helyet a játékhoz, kikapcsolódáshoz. Zöld óvodaként, a fenntarthatóság pedagógiája mindennapjaink részét képezi. Nevelési elveink már szinte egybefonódtak a természetvédelemmel, a környezetünk ápolásával, és ezt az elvet adjuk tovább a gyermekeinknek is.
img_20210202_082552_1.jpg

A téli hónapokban, a hideg időszakban, körültekintően és figyelmesebben fordulunk azon élőlények felé, akik nehezebben találnak maguknak élelmet. Óvodánk csoportjaiban projekthetet szerveztünk azzal a céllal, hogy a gyermekeink ismerjék meg azokat a szárnyas kis társainkat, akik nem vállalkoztak a távoli utazásra, és ilyenkor is köztünk élnek, egészen közel hozzánk.

Segítségre kértük a családjainkat és közvetve az ügyes kezű, kreatív gyermekeinket, és általuk apró csodák születtek. Újrahasznosítható háztartási hulladékból és a még ilyenkor is fellelhető természeti kincseinkből madáretetőket és eleségeket készítettünk, melyeket az óvoda udvarán helyeztünk ki. Az elkészült madáretető segítségével a gyerekeknek alkalmuk nyílik a folyamatos madár megfigyelésre. Egyben gondozási teendőket is el kell vállalniuk a gyermekeknek, hiszen a hozzánk látogató madaraknak folyamatos eleség utánpótlásra van szükségük.

Galéria az óvoda fényképeiből

A csoportok lelkes munkájából mindenki kivehette a részét. A kreatív alkotások kiállításként mutatják az intézményben mindenütt, hogy nem feledkezünk meg a kismadarakról ebben az évszakban sem. Gyermekeink tudják, hogy a tollas barátaink is megérdemlik a támogatásunkat, hiszen azt tapasztaljuk, hogy a bolygónk egyenlőre nem minden esetben veszi komolyan a madarak jelentőségét.

A Madáretetés témahét keretében megismerhették a gyerekek a téli madáretetés fontosságát, verseket, énekeket tanultak, mesét hallgattak, képeket nézegettek a madarakról. Óvodásaink a játékos feladatok megoldása közben, beszélgetések, mesék során megismerhették a madarak hasznát, megtanulhatták azt is, hogy repülve szétszórják a magokat és megóvnak bennünket a betegségterjesztő rovaroktól is.

A projekttéma megmozgatta az óvodapedagógusaink fantáziáját is, fejlesztőjátékokat is készítettek mindennapi használatra a csoportokba, szintén újrahasznosított eszközök felhasználásával.

A madaras hét zárásaként pedig vígan lakmározhattak kis védenceink a rögtönzött Budais étteremben a Városközponti Óvoda udvarának fái alatt.

 

Nádné Kresz Brigitta

Városközponti Óvoda

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4516414400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása