Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Mozdulj a klímáért! 2020. szeptember 7. - október 16. Biológiai sokféleség – Méhek és méhlegelők

2020. szeptember 16. - Borsós Zsófia

2020-ban nyolcadszor hirdetjük meg „Mozdulj a klímáért!” felhívásunkat. Idén a Biodiverzitás Szuper Éve jegyében a feladatok a beporzók –főleg a méhek - védelméhez és a települési méhlegelőkhöz, vadvirágos mezőkhöz kapcsolódnak. A kampányban résztvevők megtudhatják, milyen fontos településeink biológiai sokféleségének megőrzése és azt, hogy annak fenntartásban a beporzóknak alapvető szerepük van. Az iskolai kampányhét megrendezésére ismét hosszabb időszak áll rendelkezésre, 2020. szeptember 7. és október 16. között; és a diákok mellett ismét várjuk az oktatási intézmények pedagógusainak, munkatársainak jelentkezését is! A feladatok között a koronavírus miatt olyanok is szerepelnek, amelyek akár otthonról is megoldhatóak.

 kep1_41.png

A 2019-es kampány eredményei, forrás és ötletek: Éghajlatvédelmi Szövetség

Helyi kampányidőszak

Az iskolák maguk dönthetik el, hogy mikor szervezik meg a helyi kampányt 2020. szeptember 7. és október 16. között, így az kapcsolódhat az Európai Mobilitási Héthez vagy más jeles naphoz, időszakhoz is. A helyi kampányidőszak legalább öt napos legyen, de lehet akár több hetes is. A beszámolók beküldésének határideje 2020. október 22.

 

Jelentkezés

Jelentkezni a jelentkezési lap határidőre történő kitöltésével lehet az alábbi linken:

https://forms.gle/tA7m7aPNVeUJkLN1A

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 30. (illetve legkésőbb az iskolai kampány megkezdése előtt 7 nappal)

Nemcsak a diákok, hanem az iskola pedagógusainak, munkatársainak jelentkezését is várjuk!

Elsősorban általános iskolák részvételére számítunk, de elfogadjuk óvodák és középiskolák jelentkezését is!

 

Zöld mérföldek gyűjtése az akcióhéten

Idén ismét nem csak a környezetkímélő utazásokkal lehet zöld mérföldeket gyűjteni, hanem a kampányhét további tevékenységeivel is:

  • 1 zöld mérföldet ér minden környezettudatos utazás (irányonként) gyalog, biciklivel, gördeszkával vagy tömegközlekedési eszközzel (egy tanuló egy hét alatt 5x2 mérföldet, azaz összesen 10 zöld mérföldet gyűjthet);
  • 2 zöld mérföldet ér egy olyan nap, amikor csak húsmentes és/vagy helyi alapanyagokból készült ételeket fogyasztott a résztvevő;
  • 3 zöld mérföldet ér személyenként bármely feladat megvalósítása (pl. egy 25 fővel megvalósult akció 3x25=75 zöld mérföldet ér);
  • 25 zöld mérföldet ér minden elültetett facsemete: őshonos fafaj vagy gyümölcsfa (az akcióban résztvevők zöld mérföldjeinek számítása az előző pont alapján történik).

 

A zöld mérföldek számítása többféleképp történhet, napi vagy heti szinten, személyenként vagy osztályonként összesítve.

Az akcióhét után a kapcsolattartó tanároktól az alábbi adatokat fogjuk kérni:

  • A kampányban résztvevő diákok száma;
  • környezettudatos utazások száma;
  • húsmentes és/vagy helyi alapanyagos étkezéses napok száma;
  • közösségi, egyéni és kiscsoportos feladatban résztvevők száma;
  • elültetett facsemeték száma.  

Az összegyűjtött zöld mérföldek száma nem befolyásolja az értékelést, díjazást!

 

Feladatok az akcióhéten

A 2020-as akcióhoz ismét színes feladatcsokrot kínálunk az iskoláknak, köztük idén a koronavírus miatt olyanokat is, amelyek otthonról is megvalósíthatóak. A feladatok szabadon választhatók.

 

Iskolai közösségi akció – Kötelező feladat

Több lehetőség közül legalább egy közösségi akció megvalósítását várjuk!

 

Életvirág – A korábbi kampányfelhívások egyik legkedveltebb közösségi feladata az óriási élőkép. Ennek témájául idén az életvirágot javasoljuk. Az életvirág egy ősi szimbólum, mely a világ teljességére utal. Ezt a virágot most a kép résztvevői töltheti meg élettel. Örömmel vesszük, ha az akción megjelennek a települési mezők és a méhek védelmét ösztönző üzenetek is. A közösségi feladaton a kampányhét összes résztvevője vegyen részt! Az óriási virágot, amennyiben erre lehetőség van, próbáljátok meg felülről fényképezve – többszintes épületről vagy esetleg drónról – megörökíteni! Az akcióról fényképes vagy videós beszámolót várunk!

 

Kirándulás a beporzók nyomában - Vadvirágos mező vagy párcentisre nyírt gyep? Szervezzetek környezettudatos gyalogos vagy biciklis kirándulást a beporzók nyomában! Vizsgáljátok meg, hogy a különböző települési zöldfelületek közül melyik a legkedvezőbb a beporzóknak! A beszámolóhoz egy vidám csapatképet, fotómontázst vagy videós beszámolót várunk.

 

Méhlegelő az iskolában- Ha lehetőségetek van rá, alakítsatok ki évelő növényekből méhlegelőt az iskola udvarán! Nem a méret a lényeg! Akár egy kisebb magaságyás is segíthet rovarbaráttá tenni az iskolaudvart. Amennyiben belevágtok a feladatba, javasoljuk, hogy készítsetek rovarhotelt is (részletek a kiscsoportos feladatok között). Az akcióról fényképes vagy videós beszámolót várunk! Ilyen volt, ilyen lett - örülünk, ha nem csak az elkészült méhlegelőt, hanem a helyszín akció előtti állapotát is megörökítitek.

 

Közösségben otthonról - Ezzel a feladattal arra a helyzetre készülünk, ha a koronavírus miatt ismét otthonról zajlik az oktatás. A tanulók által egyénileg megfogalmazott üzenetekből, képekből készítsetek montázst vagy képvideót. A beszámolóhoz az egyéni alkotásokból összeállított alkotást várjuk.

 

Jövő-javítók- zöld megmérettetés a világhálón – Nemzetközi projektünk keretein belül létrejött www.change-the-future.eu/hu weboldal egy szemléletformáló játék, melyben a regisztrált csatlakozók zöld vállalásokat tehetnek; a rendszeres kerékpárhasználattól a tudatos vásárláson át komolyabb témákig mindenki megtalálhatja azokat a feladatokat, melyeket saját hétköznapjai során kivitelezhetőnek talál. A feladat részletes leírását a dokumentum végén találjátok. A feladat kiscsoportos feladatként is megoldható! Kérjük, hogy a részvételi szándékot a feladatban a jelentkezési lapon külön is jelezzétek! A ChangetheFuture weboldal nem kér külön beszámolót, fotót vagy egyéb bizonyító erejű megerősítést a feladat(ok) elvégzéséről, de szükség van hozzá egyéni e-mail címre. A kampányunk beszámolójához az oldalon vállalt feladatok teljesítéséről készített rövid, maximum 1 oldalas szöveges és/vagy fényképes beszámolót várunk.

 

Akció a környezetért! – Az előzőeken túl idén is megvalósíthattok más közös akciót is, ha ennek feltételeit nevelőitekkel meg tudjátok teremteni. Lehet ez udvarrendezés, faültetés, virágosítás, fűszerkert létesítése, főzőklub rendezése saját alapanyagokból, csere-bere börze vagy zsibvásár helyi termékekből. Kérjük, hogy a főzőklubokon készült ételeket ne egyszer használatos tálakról, evőeszközökkel fogyasszátok el – gondoljatok a hulladékmegelőzés fontosságára! Az akcióról fényképes vagy videós beszámolót várunk!

 

Egyéni és kiscsoportos szabadon választható feladatok

Szabadon választható, az alkotások készítése egyénileg vagy kiscsoportokban. A legjobb alkotásokat feladatonként díjazzuk.

 

Rovarhotel – Napjainkban egyre népszerűbbek a rovarhotelek, darázsgarázsok, melyek menedéket jelentenek a beporzóknak. A világhálón számtalan lehetőséget találtok, hogy nádszálakból, bambuszvesszőkből vagy megfúrt farönkökből, hogyan készíthetitek el ti is. A beszámolóhoz a rovarhotel készítését és kihelyezését bemutató fényképes vagy videós beszámolót várjuk.  

 

A virág élet! – A virág a beporzóknak, méheknek az életet jelenti. Ebben a feladatban olyan tetszőleges technikával készült alkotásokat várunk, melyek témája a virág és/vagy a beporzók: méhek, pillangók, szenderek. Lehet rajz, festmény, terméskép, plakát, de akár egy vers is! A beszámolóhoz az alkotásról készült fényképet vagy vers esetében magát az alkotást várjuk! 

 

Egy csepp méz - A méz nagyon egészséges! A feladat keretei között készítsetek mézes finomságokat, sütit, salátát, italt. Örülünk, ha figyeltek arra, hogy ne csak a méz, hanem a többi alapanyag is helyből, a környéketekről származzon. Figyeljetek arra is, hogy a munka során kerüljétek az egyszer használatos, eldobható műanyag eszközöket - poharakat, tálkákat és evőeszközöket!  A beszámolóhoz egy-két jól sikerült fényképet vagy rövid videót kérünk, ahogy elkészítitek és elfogyasztjátok az alkotást és örülünk a recepteknek is.

 

Látogatás egy méhésznél - Tudjátok, hogyan kerül a méz az asztalunkra? Járjatok utána! Látogassatok meg a közeletekben egy méhészt, kérjétek meg, hogy meséljen róla, hogyan kell gondozni a méheket, milyen a jó méhlegelő, milyen módon, milyen eszközök segítségével nyerhető ki az édes kincs a kaptárból és milyen veszélyek leselkednek a kis beporzókra! A látogatásról készítsetek fényképes vagy videós beszámolót!

 

Legédesebb méhecske - Készítsetek kézműves méhecskét szabadon választott technikával - pl. horgolással, vagy nemezeléssel! A világhálón számtalan ötletet, szabásmintát találhattok, de természetesen örülünk az egyedi megoldásoknak is! A beszámolóhoz az alkotásokat és alkotóikat bemutató fényképeket várjuk!

 

A virtuális klímatúra idén is az Európai Klímaszövetség kampányához kapcsolódik, s bár idén a nemzetközi klímacsúcs elmarad, az elért eredményeket, a kampányba bekapcsolódott gyerekek által jelképesen összegyűjtött mérföldeket eljuttatjuk a döntéshozó politikusoknak.

 

Részletek a korábbi kampányokról az Éghajlatvédelmi Szövetség honlapján http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/mozdulj-a-klimaert és közösségi oldalán https://www.facebook.com/KlimaveddVelem olvashatók. A kampány idején érdemes közösségi oldalunkat követnetek, ahol próbálunk ötleteket adni a közösségi és kiscsoportos feladatokhoz!

 

Bővebb információ: Lugosi Bea 70 513 6136 és Lajtmann Csaba 30 232 6658, valamint a mozduljaklimaert@gmail.com címen.

 

Az akció végén a legjobb egyéni és csoportos feladatok készítőit környezettudatos ajándékokkal díjazzuk. A kampány megvalósítását az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Európai Unió támogatják.

 

Győr, 2020. augusztus 24.

 

 

Lajtmann Csaba

Horváth Ferenc

Kapitányné Sándor Szilvia

Éghajlatvédelmi Szövetség

Reflex Környezetvédő Egyesület

 

Magyar Természetvédők Szövetsége

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4416195284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása