Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Víz, víz, tiszta víz - gondolatok a csatornahasználatról a víz világnapja alkalmából

2020. március 07. - Borsós Zsófia

Március 22. a víz világnapja, legtöbbször a víztakarékosság a téma, de idén időzzünk el egy kicsit a szennyvíz témájánál, felelevenítve a "csatornahasználati illemtan" főbb pontjait.

drops-of-water-578897_1280.jpg

Kép forrása: Pixabay

Keveset beszélünk róla, de megkerülhetetlen kérdés, hogy mi az, ami bekerülhet a szennyvízbe és mi az, amit ha nem tartunk távol, rengeteg gondot és felesleges terhelést okoz a szolgáltatónak és a környezetnek egyaránt. 

Az alábbi tanácsok elolvasása mellett ajánlom, hogy aki teheti, látogasson el a pécsi Vízkincstárba, akár óvodai csoportjával, akár munkatársaival vagy családjával. A Tettye Forrásház Zrt. Damjanich utcában található bemutató termében minden vízzel kapcsolatos kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők, izgalmas feladatokkal és játékokkal fűszerezett tárlatvezetés keretében. Bővebb információ itt kérhető.

toilet-4786777_1280.jpg

Kép forrása: Pixabay

Megdöbbentő, hogy mi minden kerül elő a csatornából, a Tettye Forrásház Zrt. pár éve elkészített is egy "Csatorna relikviák" elnevezésű kiállítást, melyről a PécsMa cikket írt, bemutatva a meghökkentő gyűjteményt. Az cikkből válogattunk ki néhány képet, mely megtekinthető az alábbi galériában:

Képek forrása: PecsMa

A legtöbb gondot természetesen nem a protézisek és gyermekjátékok okozzák. Sok apró, mindennapos cselekedettel nehezítjük a szennyvíztisztítás folyamatát. Ilyen, ha vattát, fültisztító pálcikát vagy betétet dobunk a WC-be, vagy ha a lefolyóba öntjük az olajat. A zsírok és olajok lehűlve kemény, szappanszerű lerakódást idéznek elő, leszűkítve vagy rosszabb esetben eldugítva a csatornát.

Szigorúan tilos mérget, gyógyszert, benzint, növényvédő szert, higítót vagy festéket önteni a lefolyóba, WC-be.

Üzemzavart okoznak a gyümölcsmagok, csomagolások, kupakok, és a csontok is. Némót se próbáljuk meg ilyen módon hazaengedni.

A rendszer számára még a "tiszta" víz is terhelést jelent, el kell kerülni, hogy nagy mennyiségű esővíz kerüljön be.

Összefoglalva a WC és a lefolyó nem szemetesként szolgál, a szilárd anyagokat a kukába szükséges dobnunk, ami pedig komoly vegyszer, azt külön kell kezelnünk, például a lakossági hulladékudvarban leadva.

A témáról a Fejérvíz Zrt. nagyon hasznos lakossági tájékoztató anyagot készített, melyet jelen cikk elkészítéséhez forrásként használtam és itt érhető el. 

washing-dishes-1112077_1280.jpg

Kép forrása: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr5715503526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása