Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Jógyakorlat: A Kertvárosi Óvoda Bimbó Utcai Tagóvodájának mosdófelújítási projektje

2019. október 09. - Borsós Zsófia

A LÉPJ! (Légy Pécs Jövője!) Zöld Óvodáknak 2017 c. önkormányzati támogatással megvalósuló projektünk célja egy oktató fal kialakítása volt a gyermekmosdóban. A mosdó felmérését egy szülő végezte, aki megmondta, hogy mennyi csempére van szükségünk. A munka elvégzését nem lehet egy dátumhoz kötni. Mindig kaptunk kisebb segítségeket az előkészületekhez. A csempézést, illetve a járólapozást az Elszámolóház dolgozója végezte. Ez nagy segítség volt számunkra, mert munkadíjat nem kellett fizetnünk. Nagyon szépen, pontosan, becsületesen dolgozott. Az anyagok beszerzését a kuratórium elnöke és a tagóvoda vezető végezte, attól függően, hogy a munkák hogyan álltak. A munka végeztével szülők, középiskolai (Iskolai Közösségi Szolgálatot teljesítő) diákok segítettek a dolgozóknak kitakarítani a helységet.

Galéria a fejlesztésről

Projektünk további célja a gyermekek egészségtudatos magatartásának alakítása, higiénés szokások elmélyítése, a víz fontosságának tudatosítása volt. Ennek érdekében az egyik gyermekmosdóban oktató falat készítettünk. A csempét halványkékre cseréltük mely a vizet szimbolizálja. A mosdókagylók feletti falfelületre a víz körforgását festette fel a pedagógiai asszisztensünk, ezzel is tudatosítva a gyermekben a víz fontosságát és annak „vándorlását” a természetben. A mosdókagylóknál lévő csempéket pedig egyedi készítés ű csempematricákkal láttuk el, melyek bemutatják a helyes fogmosás és kézmosás fázisait.

A WC-k közé 3 db szemérem falat tettünk, melyeket adományként kaptunk. Sajnos a munkálatok során az 50 éves padló burkolat megsérült, ezért ezt is cserélnünk kellett. Fontosnak tartjuk a környezetvédelmet a víz megbecsülésére, védelmére való nevelést. Az mosdóhasználat során a gyermekek megismerik a víz sokszínűségét, értékét, jelentőségét és szükségességét. Alakulnak higiénés szokásaik, mivel a kézmosás és fogmosás vizuálissá tétele segíti őket a folyamat helyes megértésében és rögzítésében. Minden gyermek számára a többcsatornán jött információ segíti a tanult anyag hosszútávú memóriába rögzítését. Az autisztikus tünetekkel bíró gyermekek számára különös jelentőséggel bír a különböző folyamatok vizuálissá tétele. A fejlesztés része a piktogramok használatával a sorrendiség megértése. Mivel több ilyen problémával küzdő gyermek is jár óvodánkban nekik is szeretnénk segíteni ezáltal. Az oktató falon keresztül bővülnek és elmélyülnek ismereteik.

mosdo.jpg

mosdo2.jpg

A pályázat keretében vállalt önrészünket önkéntes tevékenység keretében, személyes közreműködéssel végeztük. Szülők, közösségi szolgálaton lévő középiskolás diákok és az óvoda dolgozói tevékenykedtek. Segítettünk az anyagok előkészítésében, illetve a munkálatok utáni takarításban és fertőtlenítésben. Pedagógiai asszisztensünk nagyon kreatív és ügyes kezű. Így az oktatófal felrajzolása és festése az ő feladata volt, melyet nagyon szépen, maradéktalanul el is készített.

 

Somogyiné Hang Tünde

Kertvárosi Óvoda Bimbó Utcai Tagóvodája

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4315209346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása