Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Otthon is zölden: karácsonyhoz közeledve

2018. december 12. - Borsós Zsófia

Az alábbi cikkben 10 ötletet gyűjtöttünk össze a fenntartható karácsonyi készülődéshez.

 

advent-3009556_1920.jpg 

A kép forrása: Pixabay

1. Ajándékozzunk élményt

A tárgyak helyett adhatunk ajándékba egy szabadidős programot, kikapcsolódási lehetőséget, például masszázs vagy fitnesz bérletet, illetve befizethetünk egy közös programra is: szappanfőző tanfolyamra vagy színházi előadásra.

bathrooms-243009_1920.jpg

 

2. Válasszunk a fenntarthatóságot ösztönző ajándékot 

Ha termoszpoharat, szendvicscsomagoló textil szalvétát vagy egy-egy környezetvédelmi témát bemutató könyvet adunk ajándékba, akkor segíthetjük rokonainkat, barátainkat abban, hogy megtegyék az első lépéseket a fenntarthatóság felé. 

 

3. Díszítsük az otthonunkat természetes anyagokkal

A növények, termések segítségével feldíszíthetjük a karácsonyfát vagy a adventi koszorút, valamint az ajándékok csomagolásánál is nagy hasznukat vesszük. Illatosításra használhatunk fűszereket, szegfűszeggel teletűzdelt gyümölcsöt vagy frissen vágott fenyő gallyakat is. Törekedjünk a természetes, könnyen lebomló anyagok mellett a tartós díszek használatára, hogy az ünnep után ne a kukába landoljon a dekoráció. 

 cinnamon-stars-2991174_1920.jpg

 

4. Takarítsunk környezetbarát módon

Az alábbi videót a Sapientia EMTE - Csíkszereda Sapiophile youtube csatornáján osztották meg az egyetem oktatói, sok hasznos tanácsot tartalmaz a környezetbarát háztartásvezetéssel kapcsolatosan:

 Forrás: Youtube

 

5. A konyhában is ügyeljünk a fenntarthatóságra

A tartós eszközök (fa gyúródeszka és sodrófa, fém kiszúró formák) használata mellett ügyeljünk a takarékosságra is a konyhában: egymás után sütve a különböző édességeket nem kell újra meg újra felfűteni a sütőt, a maradékokat pedig érdemes egy másik fogásnál felhasználni (maradék tojásfehérjéből püspökkenyér készítése), vagy fagyasztva tartósítani. 

dough-943245_1920.jpg

 

6. Végezzük fenntartható módon a hómentesítést

Kerüljük a sózást, mert amellett, hogy az állatok tappancsának árt, a talajba kerülve is károkat okoz. 

  

7. Csere-bere börze

Ha olyan ajándék került a fa alá, amely nem az ízlésünknek megfelelő, keressünk neki új gazdát, tartsunk csere-bere börzét és ne hagyjuk, hogy tönkremenjen vagy a kukába kerüljön a számunkra felesleges tárgy, ami másnak még örömet okozhat.

 

8. Törekedjünk mindenben a mértékletességre

Az ünnepi készülődés minden területén megszívlelhető tanács, hogy kerüljük a pazarlást: mértékletesek lehetünk a sütés-főzésben, evésben, vásárlásban is. 

cheesecake-2867614_1920.jpg

 

9. Gondoljunk azokra, akiknek kevesebb lehetősége van

Még nem késő csatlakozni egy cipős doboz akcióhoz, vagy felkeresni egy segélyszervezetet, egyházat. A kinőtt, megunt ruhákat, játékokat és díszeket örömmel fogadják, és még a odaér karácsonyig egy nélkülöző családhoz. 

 

10. Gondoljunk az állatokra is: tartsunk madárkarácsonyt 

A nálunk telelő madarak számára készítsünk madáretetőt és itatót, vagy a kerti fákat díszítsük a madarak számára eleségül szolgáló madárkaláccsal, füzérrel. 

 
small-birds-2106602_1920.jpg

 

 

A bejegyzésben használt képek forrása: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr8314467742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása