Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Otthon is zölden: egészséges és fenntartható táplálkozás [szaloncukor recepttel]

2018. november 11. - Borsós Zsófia

November 14. a dibétesz világnapja, a jeles nap annak a Frederick Bantingnek a születésnapja, aki Charles Besttel közösen fedezte fel az inzulint 1922-ben. A jeles napról 1991 óta emlékezünk meg, az alkalom a betegség megismerése mellett jó lehetőséget kínál az egészséges életmóddal és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos szemléletformálásra is. (Forrás és bővebb információ: Magyar Diabetes Társaság).

Az egészséges táplálkozás és a környezetvédelem, fenntarthatóság témája sok ponton összefügg, amit az alábbi 5 életmód tipp és a szaloncukor recept is alátámaszt:

 

cook-2364182_960_720.jpg

Kép forrása: Paixabay.com

 

1. Mértéktartó húsfogyasztás

A mértéktelen húsfogyasztás nagy területet és vizet igényel, azáltal, hogy az állat takarmányát is meg kell termeszteni, ezért a fenntarthatóság szempontjából fontos csökkenteni a húsfogyasztást. Ez a döntés az egészséges életmód szempontjából is előnyös.

 

2. Helyi gyümölcsök és zöldségek előnyben részesítése

A helyi és idényzöldségek és -gyümölcsök több vitamint tartalmaznak, mint az éretlenül leszedett, távolról érkező társaik. Az egészséges táplálkozásban fontos szerepet tölt be a friss zöldség és gyümölcs fogyasztás, emellett a helyi termékek szállításból származó környezetszennyezése is alacsony.

 

salad-2756467_960_720.jpg

Kép forrása: Paixabay.com

 

3. Vízfogyasztás a cukrozott üdítők helyett

Amennyiben az ember szűrt, megfelelően tisztított csapvíz fogyasztását választja a gyümölcslevek, cukros üdítők helyett, egyrészt csökkenti a cukor és az ízfokozó bevitelt, másrészt és PET palackok, a műanyag hulladékok mennyiségét is csökkenti.

 

4. Félkész ételek elkerülése

A félkész ételek tápanyagban kevésbé gazdagok, azonban sok adalékanyagot tartalmaznak, ezért érdemes kerülni ezeket a termékeket, melyek a fenntarthatóság szempontjából a nagy mennyiségű csomagolás miatt sem túl kedvezőek.

 

5. Saját készítésű édességek

A saját készítésű édességekben a cukrot más édesítőszerekkel helyettesíthetjük (például aszalt gyümölcsökkel, fahéjjal), valamint ügyelhetünk arra, hogy előnyben részesítsük a magas kakaótartalmú étcsokoládét.  

Az előző évben bemutattunk egy házi készítésű szaloncukor receptet, mely nincs agyoncsomagolva és nem tartalmaz ízfokozókat sem: RECEPT és FOTÓK.

 

img_0004_1.JPG

Kép forrása: Öko-Kuckó (Zöld-Híd)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4914361981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása