November 14. a dibétesz világnapja, a jeles nap annak a Frederick Bantingnek a születésnapja, aki Charles Besttel közösen fedezte fel az inzulint 1922-ben. A jeles napról 1991 óta emlékezünk meg, az alkalom a betegség megismerése mellett jó lehetőséget kínál az egészséges életmóddal és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos szemléletformálásra is. (Forrás és bővebb információ: Magyar Diabetes Társaság).
Az egészséges táplálkozás és a környezetvédelem, fenntarthatóság témája sok ponton összefügg, amit az alábbi 5 életmód tipp és a szaloncukor recept is alátámaszt:
Kép forrása: Paixabay.com
1. Mértéktartó húsfogyasztás
A mértéktelen húsfogyasztás nagy területet és vizet igényel, azáltal, hogy az állat takarmányát is meg kell termeszteni, ezért a fenntarthatóság szempontjából fontos csökkenteni a húsfogyasztást. Ez a döntés az egészséges életmód szempontjából is előnyös.
2. Helyi gyümölcsök és zöldségek előnyben részesítése
A helyi és idényzöldségek és -gyümölcsök több vitamint tartalmaznak, mint az éretlenül leszedett, távolról érkező társaik. Az egészséges táplálkozásban fontos szerepet tölt be a friss zöldség és gyümölcs fogyasztás, emellett a helyi termékek szállításból származó környezetszennyezése is alacsony.
Kép forrása: Paixabay.com
3. Vízfogyasztás a cukrozott üdítők helyett
Amennyiben az ember szűrt, megfelelően tisztított csapvíz fogyasztását választja a gyümölcslevek, cukros üdítők helyett, egyrészt csökkenti a cukor és az ízfokozó bevitelt, másrészt és PET palackok, a műanyag hulladékok mennyiségét is csökkenti.
4. Félkész ételek elkerülése
A félkész ételek tápanyagban kevésbé gazdagok, azonban sok adalékanyagot tartalmaznak, ezért érdemes kerülni ezeket a termékeket, melyek a fenntarthatóság szempontjából a nagy mennyiségű csomagolás miatt sem túl kedvezőek.
5. Saját készítésű édességek
A saját készítésű édességekben a cukrot más édesítőszerekkel helyettesíthetjük (például aszalt gyümölcsökkel, fahéjjal), valamint ügyelhetünk arra, hogy előnyben részesítsük a magas kakaótartalmú étcsokoládét.
Az előző évben bemutattunk egy házi készítésű szaloncukor receptet, mely nincs agyoncsomagolva és nem tartalmaz ízfokozókat sem: RECEPT és FOTÓK.
Kép forrása: Öko-Kuckó (Zöld-Híd)