Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Ne vásárolj semmit nap az óvodában [letölthető kártyacsomaggal]

2018. november 11. - Borsós Zsófia

A Ne vásárolj semmit! nap egy zöld jeles nap, melyet először 2011-ben rendeztek meg Magyarországon. A nap célja, hogy azokban az országokban, ahol a túlfogyasztás problémát jelent, ott felhívják a figyelmet a tudatos vásárlás és a mértéktartó fogyasztás fontosságára. Ez a nap egy jelkép: ha nem vásárlunk november utolsó péntekén, ezzel jelezhetjük hogy  érezzük, a jelenlegi vásárlási szokások nem fenntarthatóak. A jeles nap a fekete péntek (black friday) ellensúlyaként is szolgál.

Az óvodában a gyerekeknek is megmutathatjuk, hogy egy-egy termék vagy csomagolás környezetszennyező, illetve a tartós, fenntartható alternatívákat is megismerhetik játékos formában.

Két játékot mutatunk be ehhez kapcsolódóan: a Hogyan vásároljunk? kártyákat és a hulladék gyűjteményt

 

kindergarten-504672_960_720_1.jpg

Kép forrása: Pixabay

Hulladék gyűjtemény

A gyermekek számára tartott óvodai foglalkozások során és családi napok keretében is foglalkozhatunk a csomagolásokkal. A fonott kosárban gyűjtött környezetbarát és környezetszennyező csomagolásokat több feladathoz is használhatjuk:

- A gyerekek csukott szemmel kitapogatják a kezükbe adott csomagolást, kitalálják, hogy mi az és milyen anyagból készült.

- Megbeszéljük az egyes anyagok tulajdonságait, jellemzőit.

- Párokat keresünk, megbeszélve, hogy melyik csomagolás környezetbarát és melyik nem: például a műanyagból készült zacskó párja a tartós, javítható vászon szatyor.

- A gyerekekkel, szüleikkel közösen gyűjthetjük a megdöbbentő, vagy jó példaként szolgáló csomagolásokat.

- Szelektív válogatáshoz is használhatjuk a csomagolásokat.

 

Képek forrása: Öko-Kuckó (Zöld-Híd Alapítvány)

 

Hogyan vásároljunk? kártyák

A letölthető kártyákból készíthetünk memória játékot (ebben az esetben duplán szükséges kinyomtatni), illetve minden terméknek, csomagolásnak megkereshetjük a párját. A kártyák mellett pirossal vagy zölddel szerepel a termék/csomagolás neve, ami alapján eldönthetjük, hogy melyiket érdemes választani, ha fenntartható módon kívánunk élni. 

Letölthető kártyacsomag

Kártyacsomag készítője: Öko-Kuckó (Zöld-Híd Alapítvány)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr2614362115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása