Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Szüreti mulatság a pécsi Kertvárosi Óvoda Bimbó Utcai Tagóvodájában

2018. október 04. - Borsós Zsófia

„Csiripelő kis verebek,

Mi újság a szőlőhegyen?

Az az újság, megmondjam mi?

Szüretel a Bimbó ovi!

Szőlője már olyan édes,

Akár csak a cukros rétes.

Megkóstoltad Te kis hamis,

Gyere szaladj kóstold Te is.”

 

A Szüreti mulatság már több éves hagyomány óvodánkban. Egy bemutató foglalkozásból indult, mely olyan sikeres lett, hogy az óvodapedagógusok úgy gondolták, érdemes lenne egy óvodaszintű rendezvénynek megszervezni.

Mulatság az idejáró gyermekek és családjuk részvételével. A programot az időjárást is figyelembe véve az őszi gyümölcsök témahét lezárásaként péntek délutánra szervezzük, időtartama 3-6 óráig tart.

Célja: Az őszi betakarítás néphagyományának felelevenítése, a must készítés folyamatának bemutatása, megismertetése a gyermekekkel. Az óvoda és a család kapcsolatának megerősítése, szülői közösség összekovácsolása. A gyermekek értelmi képességeinek fejlesztése, ismereteik bővítése, mozgásigényük kielégítése. Népzene, néptánc megszerettetése. Az emberi munka fontosságára, megbecsülésére nevelés. Élmények biztosítása.

Résztvevők: Az óvoda 4 csoportjába járó gyermekek és családjuk.

            Az óvoda dolgozói: óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek, dajkák, udvaros.

 

 

 

 

Szervezés, előkészületek:

Közös megbeszélés óvónőkkel, dadus nénikkel, udvaros részvételével, melyen a szervezési feladatok elosztása, időpontok egyeztetése történik.

Feladatok:

  • Pontos időpont rögzítése – esőnap biztosításával
  • Az időpontról szülők tájékoztatása: faliújság, az óvoda honlapja.
  • Mit kérünk: szőlő, talicska, régi ruhák, szőlővessző, szalma bála
  • Csoportszobák, öltözők, faliújságok feldíszítése, dekorálása, őszi hangulat megteremtése. Ehhez kellékek beszerzése: őszi termések, gyümölcsök, zöldségek
  • Must készítés pontos helyének kialakítása (mindenki elférjen, odaférjen), kellékek előkészítése: kád, prés, daráló. kancsók, mustfokoló, műanyag poharak a kóstoláshoz
  • Zeneszolgáltatáshoz szükséges eszközök, hangfalak, erősítés, mikrofon, CD-s magnó helyszínre hozatala, helyének elkészítése
  • Gyermekek által előadott műsor, tánc összeállítása, szerepek kiosztása
  • Versenyjátékok összeállítása – kellékek beszerzése – gondoskodás a jutalmazásról. Játékok levezetésénél ki, milyen szerepet vállal
  • Az udvar rendbetétele, tisztaságának érdekében szemetes zsákok beszerzése kihelyezése
  • A teraszok rendbetétele
  • A szőlő gyűjtéséhez kádak, műanyag edények begyűjtése, elhelyezése az óvoda több pontján
  • Az udvar dekorálásához, díszítéséhez kellékek beszerzése, meglévők megkeresése
  • Óriás plakát készítése

 

Lebonyolítás

A Szüreti mulatság a gyermekek és családjuk számára délutáni program, de az előkészületek már délelőtt elkezdődnek. A gyermekek izgatottan, nagy lelkesedéssel érkeznek az óvodába. Mindenki hoz szőlőt,  van aki csak egy két fürtöt, de vannak aki megrakott vödrökkel érkeznek. Az öltözőkbe és a teraszokra is helyezünk ki műanyag edényeket, melyekbe gyűjtjük a szőlőt.

Az óvoda udvarának feldíszítésében mind a négy csoporti kiveszi a részét, a gyermekek is sokat segítenek, hiszen ez is a ráhangolás része.  A sikeres gyűjtőmunkának köszönhetően rengeteg minden áll rendelkezésünkre a dekoráláshoz. Szalmabála, szőlővessző, demizsonok, lopótökök, termésbábok, kosarak, szőttesek, terítők. Hangulatosan feldíszített udvar, terasz várja a délutáni program résztvevőit.

Pihenő időben az udvaros bácsi az udvar lebetonozott részére elkészíti a mustkészítés kellékeit, összeszedi a szőlővel teli edényeket, a dadus nénik a vendégváráshoz elkészítik a teraszt. Egy elkerített részen előkészítjük a zeneszolgáltatáshoz szükséges eszközöket.

Amikor minden készen áll zeneszóval ébresztjük a gyermekeket és az uzsonna után kezdődik a mulatság.

A tagóvoda vezető köszönti a vendégeket, majd egy ügyes, bátor nagycsoportos óvodás mint kikiáltó megnyitja a Szüreti mulatságot: 

Szőlő érik,vessző hajlik

                                levele tarkul, víg nesz hallik

                                 Gazda, gazda, mossál kádat

                                 szüretelőid várton-várnak:

                                 pántos puttony had forogjon

                                 poharunkba must csorogjon

                                 réz bográcsba hús rotyogjon

                                   jószagú gőze göndörödjön

 

A kikiáltás után közös éneklés és tánc következik.  Egy hatalmas kört alkotva, minden gyermek részvételével előadjuk a héten tanult mondókákat, rigmusokat, verseket, énekeket, eljátsszuk a dalos játékokat, táncolunk a Kolonpos együttes zenéjére

( Érik a szőlő.., Badacsonyi szőlőhegyen…, Lipem, lopom a szőlőt…,Badacsonyi rózsafán…,Elment a nyár, itt az ősz…, takács Gyula: Szüreti vers)

A mustkészítés folyamata hatalmas érdeklődést vált ki a gyermekekből. Udvarosunk segítségével és irányításával mindenki ki szeretné próbálni a darálást, préselést, a must töltögetését, kóstolását. A kicsik egy-egy fürt szőlőt tesznek a darálóba, a nagyok a munkafolyamatokba tevékenykednek. Volt óvodásaink, akik már középiskolások és közösségi munka keretén belül segítenek a szüretelés folyamtában, a vendégek musttal való kínálásában.

Az udvar hátsó, füves részén versenyjátékokat szervezünk, melyeknek összeállításánál fontos szempont, hogy a családok, apukák, anyukák, gyermekek együtt vegyenek részt.

  • Futóverseny gyermekkel együtt
  • szülő talicskába tolja a gyermeket, gyermekeket
  • gyermek cipelése háton
  • gólya viszi a fiát-minkét szülő részvételével
  • madárijesztő felöltöztetése- csoportok között
  • őszi gyümölcsökkel megrakott kosár cipelése, akadályok kerülgetésével.

A program ½ 6-ig tart. A szülők aktívan kiveszik részüket az elpakolásban, a kellékek helyretételében., a gyermekek kicsit elfáradva, de jókedvűen, élményekkel gazdagodva mennek haza.

 

 

 Mátrai Csabáné

Óvodapedagógus

 

Somogyiné Hang Tünde

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6814274161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása