Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

„Színes szárnnyal repülni a világban” Csodabogarak természeti tehetségműhely a Szekszárdi Gyermeklánc Óvodában

2018. április 06. - Borsós Zsófia

Innovatív nevelői közösségünk a referencia intézménnyé válás óta is folyamatosan kereste szakmai fejlődésének, tovább lépésének lehetőségét, melyet a tehetségfejlesztés, a tehetséggondozás területén találtunk meg. Pedagógiai Programunk egyik kiemelt területe a környezettudatos magatartás alakítása és a fenntarthatóság pedagógiája. Az idei nevelési évtől ezen a területen szerzett tapasztalatainkra és minősített jó gyakorlatunkra alapozva létre hívtuk a „Csodabogarak” elnevezésű tehetségműhelyt.

kep20_1.png

A műhely tevékenységi köre a tudatos környezeti nevelés, mely sokoldalú vizsgálódásokat, terepgyakorlatokat, kísérletezéseket, mélyebb ismereteket nyújt a természet és a környezet iránt fokozottan érdeklődő gyermekek számára.

Projekt módszerben gondolkodva minden hónapban egy jeles vagy zöld nap (pl. Márton nap, a Vizes élőhelyek napja, a Víz világ napja, a Föld napja, stb.) illetve valamilyen környezettudatos tevékenység (állatgondozás, szelektív hulladékgyűjtés) határozza meg az aktuális témát. A kis „Csodabogarakkal” heti egy foglalkozáson találkozunk. Fontosnak tartjuk, hogy a témákhoz kapcsolódóan külső helyszínekre, terepgyakorlatokra is elvigyük a gyerekeket.

Célkitűzéseink között szerepel a sokszínű élmény- és tapasztalatszerzési lehetőség biztosítása a természet és az ember alkotta környezetben, a természet iránti pozitív érzelmek erősítése, a környezettudatos magatartás formálása, a változatos vizsgálódásokkal, megfigyelésekkel az ok-okozati összefüggések megláttatása, a logikus és kritikus gondolkodás, illetve a kreativitás fejlesztése, és nem utolsó sorban a tanulás iránti vágy alakítása.

Képes beszámolónkkal eddigi munkánkról szeretnénk ízelítőt nyújtani az érdeklődő kollégáknak.

 

Az állatok világnapja

Márton nap

Madárkarácsony

Szelektív hulladékgyűjtés

Víz világnapja

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6913784720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása