Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Mitől "zöld" egy település?- játékötletek + Pécsi programajánló

2018. február 07. - Borsós Zsófia

Mitől "zöld" egy település? Mit kell tennie az embereknek?

A fenntartható fejlődés érdekében fontos, hogy egyéni lépéseket tegyünk a háztartásokban (pl.: szelektíven gyűjtjük a hulladékot, takarékoskodunk az energiával), de emellett elengedhetetlen, hogy a település döntéshozói elősegítsék a lakosok környezetbarát magatartását, például a szelektív gyűjtők kihelyezésével és rendszeres ürítésével, vagy a kerékpárutak kiépítésével. Az alábbi cikk az mutatja be, hogy milyen játékok keretében mutathatjuk meg a gyerekeknek, hogy mitől lesz élhető és fenntartható a településünk.

home-2003068_960_720.png

 Kép forrása: Pixabay

 

A Mitől "zöld" egy település? kártyacsomag képpárjaival több játékot is kipróbálhatunk:

 

 img_1911.JPG

A kártyacsomag LETÖLTHETŐ INNEN

Készítő: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó Oktatóterem és Játszóház)

 

1. Építkezés és zöldítés

- csomagolópapírra megrajzolnak a gyerekek egy települést, úthálózattal, épületekkel

- a csomagolópapírra megrajzoljuk az úthálózatot, a gyerekek pedig külön-külön készítenek rajzokat a lakó- és középületekről, ezeket elhelyezzük a térképen 

- autós játékszőnyegre építkezünk kockákból

Ezt követően közösen zöldítjük a várost, megbeszéljük, hogy mi szükséges ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat, miközben a természetre is vigyázunk, megőrizzük. A képcsomag pozitív képeit használjuk a játékhoz, megvalósítjuk a rajzon szereplő ötletet: például kihelyezünk egy olyan tűzcsapot, melyből ihatunk nyáron, vagy szelektív gyűjtőket telepítünk, kerékpárutat hozunk létre.

2. Asztali játék

- Minden korongnak van egy párja, a gyerekekkel egy foglalkozás keretében kiválaszthatjuk, hogy melyik döntés, viselkedés jobb a környezetnek.

- Memória játékot is játszhatunk a lapokkal, nem két egyforma kép a pár, hanem az azonos témához tartozó kártyák alkotnak egy párt.

*** 

Egy korábbi cikkben bemutattuk a Zöld-Híd Alapítvány falu és város építő makettjét, melyet magunk készítettünk dobozokból, háztartási hulladékokból és viaszos vászonból, a játék leírása itt található.

Képek forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó Oktatóterem és Játszóház)

***

2018.02.20. és 02.25. között kerül megrendezésre Pécsett az Árkád bevásárlóközpontban az Ökováros-Ökorégió Alapítvány szervezésében az ÖKOS város hét, melynek célja, hogy a résztvevők megismerjék a fenntartható város jellemzőit.

A fő attrakció a rotundában elhelyezett nagy alapterületű, interaktív városépítő kockajáték lesz. Mely az alábbi képeken látható előző évi elrendezéstől eltérően több kisebb terepasztalból áll majd. A látogatók önállóan "zöldíthetik" és mozgathatják az építőelemeket, így óvodás csoportokra is számítanak a szervezők.

 

Kép forrása: Ökováros-Ökorégió Alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr313622862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása