Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Egészséges életmódra nevelés a pécsi Városközponti Óvoda Bornemissza Gergely utcai Tagóvodájában

2017. november 05. - Borsós Zsófia

A Városközponti Óvoda Bornemissza Gergely utcai Tagóvodája a Mecsek nyugati oldalán található zöld környezetben. Pedagógiai Programunk egyik kiemelt feladata a környezet megismerése, megszerettetése, a környezet védelme, a környezettudatos magatartás kialakítása. A fenntartható fejlődés érdekében már három éves kortól elkezdjük a környezettudatos magatartás és a környezeti problémák iránti fogékonyság megalapozását.

Erre építve tervezzük a gyermekek mindennapi tevékenységeit, a fenntarthatóságot, és az egészséges életmódot szem előtt tartva.

2008-ban és 2011-ben majd 2014-ben elnyertük a „ Zöld Óvoda” címet és 2017 -ben sikeresen pályáztunk és elnyertük az Örökös Zöld Óvoda címet.

Az egészség- és környezetvédelem érdekében rendszeresen szervezünk a szülők számára programokat, illetve folyóiratok, szóróanyagok segítségével hívtuk fel figyelmüket a megelőzésre (pl.: helyes fogápolás, egészséges életmód, fejtetű megelőzés, bárányhimlő stb.).

Évek óta kiemelt projektünk:

Az egészséghét

CÉLJA, hogy felhívjuk a figyelmet az egészség megóvására, fontosságára, az egészséges táplálkozás és testápolás szokásaira. E napon közvetlen partnereink bevonásával: óvoda orvosa, védőnő és fogorvos játékos programokat szervezünk a témával kapcsolatban a szülőknek, gyerekeknek. 

Partnereink (szülők) örömmel és aktívan támogatják és vesznek részt a környezeti neveléssel kapcsolatos célkitűzéseink és terveink megvalósításában óvodán belül és kívül egyaránt.

  • Szülői értekezleten tájékoztatjuk a szülőket a projekt megvalósítás módjáról.
  • A programhoz a gyerekekkel közösen készített plakátokat elhelyezzük a csoportok faliújságán.

b1.png

  • A „LÉPJ! Légy Pécs Jövője – Zöld Óvodáknak” pályázaton nyert támogatásból egészséges táplálkozással, testápolással kapcsolatos játékokat, gyümölcscentrifugát és gyümölcsaszalót vásároltunk.

                        - Az egészséges táplálkozás

                        - Hogyan készülnek ételeink?

                       - Hogyan készül

                        - Egészséges élelmiszerek

EGÉSZSÉGNAPUNK EGÉSZ NAP NYITOTT A SZÜLŐK, TESTVÉREK SZÁMÁRA. 

Az egészségnapot megelőző napokban minden korcsoport

  • Interaktív játékokon keresztül, versek, mesék segítségével dolgozza fel a témát. Különféle ábrázolási technikával készít rajzokat. (pl.: gyurmából gyümölcsök és azok színesre festése, zsírkréta és színes ceruza rajzok, montázs stb. )
  • Az elkészült művekből kiállítást szervezünk melyeket a szülők megtekinthettek

 

p1000815.JPG

 

PROGRAMJAINK:

8.00-9.30 óra Teddy Maci Kórház: / szituációs játékok /

A gyermekek megismerkedhetnek az egészség fenntartásához szükséges életmóddal. A Teddy Maci Kórház képviselői segítségével, játékos formában sok ismeretet szerezhetnek a betegségekről, azok gyógyításáról és megelőzéséről.

10154558_947049815308536_3542809907510095716_n.jpg

p1000820.JPG

9.30 – 11.00 óra Egészséges életmód, egészséges táplálkozás, fogápolás jelentősége, játékos vetélkedő

Az óvoda védőnője a gyermekek számára játékos formában ismerteti gyermekekkel az életkori sajátosságukhoz alkalmazkodva az egészséges életmóddal, egészséges táplálkozással és a helyes fogápolással kapcsolatos tennivalókat. Interaktív játékon keresztül ellenőrizi a gyermekek által elsajátított ismereteket.

p1000831.JPG

 

11.00 – 12.00 óra Zöldség-, gyümölcssaláta készítése, birsalma kompót, sütőtök sütése, alma- és narancslé készítése a gyermekekkel és a megjelent szülőkkel közösen.

43.JPG

15.30 – 16.00 óra Az óvoda fogorvosa fogápolással kapcsolatos játékos előadást tart a szülők és a gyermekek részére.

16.00 – 17.00 óra Szülők részére ingyenes vérnyomás-, koleszterin- és vércukormérést, testtömeg zsírmérést végez az óvoda védőnője.

  • EGÉSZSÉGES ÉTELEK ITALOK, KÓSTOLÁSA

 

66.JPG

 

  • INTERAKTÍV JÁTÉKOK A SZÜLŐK ÉS A GYEREKEK RÉSZÉRE

Egy menetlevél segítségével teljesíthetik a szülők és a gyerekek az állomások feladatait.

Minden csoport 1-2 feladattal készül.

  • egészséges és egészségtelen ételek képeinek válogatása, ragasztása
  • barkácsolás újrahasznosítható papírból stb.
  • TOTÓ-KVÍZ játék a szülőknek
  • puzzle a kisebbeknek zöldségek, gyümölcsök képeiből

 

Egészségnapi programjaink sikerességét bizonyítja, hogy a szülők, gyermekek pozitív élményekkel gazdagodnak a hét végére.

 

p1000818.JPG

 

EGÉSZSÉGES FINOMSÁGOK GYEREKEKNEK

HÁZI MÜZLISZELET

HOZZÁVALÓK:

30 dkg zabpehely, 5 dkg aszalt sárgabarack, 5 dkg aszalt meggy, 5 dkg aszalt datolya, 5 dkg aszalt áfonya, 5 dkg mazsola,

2 db reszelt alma, 2 db érett banán,  illetve, bármilyen gyümölcs ízlés szerint.

3 - 3 dkg napraforgómag, szezámmag, földimogyoró, dió; 2 - 3 evőkanál méz, vagy 3 cs. vaníliás cukor, fahéj;

aprított étcsoki, kókuszreszelék, 1 citrom leve és a héja reszelve ( narancs is lehet ), 2 - 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj.   Természetesen lehet kevesebb összetevőből is készíteni.

A magokat kicsit aprítsuk össze, de ne liszt finomságúra. Az aszalt gyümölcsöket is vágjuk össze, majd az összes hozzávalót keverjük össze egy tálban.Ha nagyon morzsálódik és sehogyan sem akar összeállni, akkor kevés gyümölcslével nedvesítsük meg. Terítsük kikent vagy kibélelt tepsibe és a tenyerünkkelnyomkodjuk bele. 160 ° melegített sütőben 25 - 30 perc alatt süssük meg. Nem kell, hogy megbarnuljon, ha már az illatát érezzük és a közepe nem túl puha,kivehetjük. Amint már nem égeti meg a kezünket, vágjuk kockákra és ha kihült tegyük dobozba.

KÓKUSZOS RÉPAGOLYÓ

HOZZÁVALÓK:

40 dkg finomra reszelt sárgarépa, 40 dkg reszelt alma, 4 evőkanál méz, 1 marék mazsola, 1 citrom leve és a héja lereszelve,1 teás kanál őrölt fahéj, 30 dkg darált háztartási keksz, kókuszreszelék.

Keverjük össze egy tálban a hozzávalókat, és kb. 15 percet pihentessük, majd a masszából vizes kézzel kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázzunk és hempergessük meg kókuszreszelékben. 

 

A projektben részt vettek:

Baumann Erika tagóvoda vezető és az óvodapedagógusok: Kapeller Lívia, Brun Zsoltné, Jeránt Zsuzsanna, Marinov Tamásné, Szalay Zsuzsanna

Városközponti Óvoda Bornemissza Gergely utcai Tagóvodája (Pécs)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6913173544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása