Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Vizes élőhelyek napja az óvodában

2017. február 09. - Borsós Zsófia

"1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény az évezred végére már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben aláírta a dokumentumot, s 2000-ig 19 területet (köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit) jelölt meg a nemzetközi jelentőségű, ún. ramsari területek közé. Az egyezményt aláíró országok száma mára száz fölé emelkedett, s a hatálya alá tartozó vizes terület pedig közel 80 millió négyzetkilométer. Az egyezmény elfogadásának évfordulóján tartjuk A VIZES ÉLŐHELYEK NAPJÁt."

Forrás, bővebb információ: http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_vizes_elohelyek_napja

 

lake-balaton-112166_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

Ez a jeles nap jó alkalmat kínál arra, hogy bemutassuk az óvodásoknak a tavak, patakok és folyók élővilágát, már februárban előkészítve a márciusi víz világnapát.

 

 

 Tó elkészítése a csoportban

A gyerekekkel közösen alkothatjuk meg a csoport tavát. Készülhet az alap kartonból, textilből, filcből vagy meg is festhetjük közösen egy háztartási csomagolópapírra. Ha kész a víz, be is népesíthetjük halakkal, madarakkal, békákkal és vízi növényekkel. A növények és állatok hajtogatással, festéssel is elkészülhetnek, de a meglévő műanyag, fa vagy plüss figuráinkat is használhatjuk. A benépesített tó sok témát kínál a hétre: az évszakok váltakozása, a hazai fajok jellegzetességei vagy az egyes állatok fejlődése is szóba kerülhet.

pond_028_copy.jpg

Kép és az ötlet forrása: Totallytots


65d87d3fc846e0400c4996e7c3db4224.jpg

Kép és az ötlet forrása: Fionaduthie

 

 

Mese a patak és környékének megtisztításáról

 A Mimó és Csipek weblapon sok környezetvédelmi témájú mese található, a februári jeles naphoz kapcsolódóan feldolgozhatjuk a Potyka, a sérült béka című történetet, amely az alábbi linken érhető el:

http://www.mimoescsipek.hu/pedagogusoknak/mesek/8/potyka-a-serult-beka

 

kep3_4.png

  A kép és a mese forrása: Mimo és Csipek

 

 

Tó tisztítása a csoportba

Egy zománcozott lavór vagy műanyag edény segítségével a víz szennyezését és tisztítását is bemutathatjuk a gyerekeknek. Sok érdekes tapasztalatot szerezhetnek a vízzel és a szennyezőanyagokkal kapcsolatban.  

kep1_8.png

Kép és ötlet forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Tapasztald meg Pécset! játékcsomag)

 

Szükséges eszközök:

  • 1 db. zománcozott lavór (hulladékokkal teli vízzel töltve)
  • 3 db. szűrő és 3 db. csipesz
  • kávéfilter, papír törlőkendő
  • PET palackból készített tölcsér

 

A játék menete, variációk:

  1. Egy zománcozott lavórt helyezünk a földre, ez a mi tavunk. Az edényben lévő víz koszos. Közösen megnézzük, hogy mi került a vízbe, találunk benne gyümölcshéjat, papírt, csipszes zacskót, stb. (Az olajszennyezést is bemutathatjuk étolaj segítségével.) Megbeszélhetjük, hogy melyik bomlik le, olvad el könnyen, mi az, ami sokáig marad meg épen.
  2. A gyerekek feladata, hogy csipeszekkel és szűrőkkel megtisztítsák a vizet.
  3. A nagyobb hulladékok eltávolítása után megállapíthatjuk, hogy még mindig koszos a víz. A foglalkozást vezető pillepalackból készített tölcsérben kéztörlő és kávéfilter segítségével szűri meg a vizet. A filter felfogja a szennyeződés további, kisebb részeit.
  4. Beszélgethetünk vizeink védelméről, a szennyezett vízben élő állatok helyzetéről és a kirándulás szabályairól.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6312188406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.