Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Busójárás a mohácsi Szent Ferenc Katolikus Óvodában

2018. február 07. - Borsós Zsófia

Óvodánk, 2017. decemberében nyerte el első alkalommal a Zöld Óvoda címet.

Az intézményünkben, öt homogén csoportban 132 kisgyermek nevelését végezzük. Az óvoda a város egyik legpatinásabb épületében, egy 1730-as években épült kolostorépületben található. 2013-ban egy sikeres DDOP-s pályázatnak és a fenntartónk (Pécsi Egyházmegye) önzetlen segítségének köszönhetően a teljes kolostor rekonstrukciója megtörtént. A felújítás kiterjedt a nyílászárók cseréjére, a víz, villany és gázrendszer korszerűsítésére, a padlás hőszigetelésére, modern, biztonságos gyermekbútorok, játéktárolók, öltözők cseréjére, a nevelő munkát segítő kiszolgálóhelyiségek kialakítására, vagy a már meglévők teljes felújítására (öltözők, gyermekelkülönítő, fejlesztő szoba, szülői tárgyaló, melegítő konyha, tornaszoba). A fejlesztés során az óvoda udvarának alapterülete háromszorosára nőtt, a közel 200 fajta növény telepítésével, kora tavasztól késő őszig mindig találhatnak éppen virágzó virágokat a gyermekeink az udvarokban, melyekben gyönyörködhetnek.

Keresztény nevelésünk és névadónk, Assisi Szent Ferenc példáján járva hívjuk fel a gyerekek figyelmét az Isten által csodálatosan megteremtett világunkra, annak védelmének fontosságára. Mindenkori célunk, hogy példát mutassunk gyermekeinknek a testi-lelki egészségünk, környezetünk megóvására, melyhez hozzá tartozik őseink hagyatéka, a hagyományaink ápolása is. Fontosnak tartjuk, hogy óvodásaink szülei és a nagyszülők is aktív résztvevői legyenek egy-egy rendezvényünk, érték és hagyományteremtő programunk megvalósításában.

27781513_1672878242751502_275723359_n_2.png

Évszázadokra visszanyúlóan találhatunk már írásos feljegyzéseket a városunkban felelevenedő, méltán híres farsangi népszokásról, a Busójárásról. A népi monda, az alakoskodás megélése, a hagyományok megismerése szerves része óvodai életünknek.

A Busójárás a mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása. A hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák, másrészt télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepként is emlegetik.

Tovább

Mitől "zöld" egy település?- játékötletek + Pécsi programajánló

2018. február 07. - Borsós Zsófia

Mitől "zöld" egy település? Mit kell tennie az embereknek?

A fenntartható fejlődés érdekében fontos, hogy egyéni lépéseket tegyünk a háztartásokban (pl.: szelektíven gyűjtjük a hulladékot, takarékoskodunk az energiával), de emellett elengedhetetlen, hogy a település döntéshozói elősegítsék a lakosok környezetbarát magatartását, például a szelektív gyűjtők kihelyezésével és rendszeres ürítésével, vagy a kerékpárutak kiépítésével. Az alábbi cikk az mutatja be, hogy milyen játékok keretében mutathatjuk meg a gyerekeknek, hogy mitől lesz élhető és fenntartható a településünk.

home-2003068_960_720.png

 Kép forrása: Pixabay

 

Tovább

Erasmus+ Iskolai, óvodai partnerségek

2018. február 07. - Borsós Zsófia

"Az Európai Bizottság a nemzeti irodák közreműködésével az eddigieknél lényegesen egyszerűbb pályázati feltételeket biztosít a pályázati felhívásában. A változtatások célja, hogy minél több iskola és óvoda tudjon csatlakozni az Erasmus+ programhoz és kihasználni annak nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőségeit. Az egyszerűsítési törekvés részeként a pályázati űrlapban jelentősen csökken a kérdések számaazok megfogalmazása konkrétabb és világosabb, míg a támogatási összeg igénylése egyszerűbb lesz.
Az Iskolai, óvodai partnerségek projektekre 2018-ban az előző évhez képest várhatóan közel 50%-kal magasabb pályázati forrás áll rendelkezésre Magyarországon, ami a legjelentősebb növekedés az Erasmus+ program indulása óta."

social-media-2457842_960_720.png

Kép forrása: Pixabay

Tovább

Otthon is zölden: a fenntartható táplálkozás

2018. február 07. - Borsós Zsófia

A farsangi időszakban a bálok és mulatságok idején sok jó falat kerül az asztalra. Fontos a táplálkozás során is szem előtt tartani a környezetvédelmi szempontokat akár az élelmiszer kiválasztása vagy feldolgozása során. A következő 10 tipp a fenntartható táplálkozásról szól, és a kapcsolódó linkek segítségével még mélyebbre áshatnak az érdeklődők a témában: 

 

tomato-2780424_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

Tovább