Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Készítsünk ügyességi játékokat!

2018. május 02. - Borsós Zsófia

Majális, gyereknap, tavasz. Ez az időszak jó lehetőséget kínál arra, hogy a gyerekekkel közösen elkészítsük és kipróbáljuk az alábbi ügyességi játékokat. Mindegyik hulladékokból és feleslegessé vált apróságokból készült és mindegyiknek jó hasznát vehetjük az udvaron vagy egy szabadtéri családi programokon.

Jó szórakozást kínálnak, így megmutatják, hogy a saját készítésű játékok is lehetnek érdekesek és ha figyelünk arra, hogy ne dobjunk ki otthon minden csomagolást, akkor izgalmas játékokat barkácsolhatunk közösen.

 

Célbadobó

Kép forrása: Öko-Kuckó Oktatóterem (Zöld-Híd Alapítvány)

 

A célbadobó elkészítésének első lépése, hogy összegyűjtjük és megtisztítjuk a különböző méretű konzerv dobozokat. Ezt követően rajzokkal és matricákkal díszíthetjük őket. Ezeknek adhatunk jelentést is, például az egyiknek több a másiknak kevesebb értéke van, és erre is figyelni kell a célbadobáskor. Vagy zöld üzenetet is elhelyezhetünk a dobozokon, például környezetbarát rajzok formájában. A labda készülhet lufiból, melyet apró magokkal töltünk meg, vagy műanyag zacskóba tekert újságpapírt is használhatunk. 

 

Mi van a palackban?

img_4668.JPG

Kép forrása: Öko-Kuckó Oktatóterem (Zöld-Híd Alapítvány)

A kiürült fél literes PET palackot apró tárgyakkal és barna rizzsel töltöttük meg. A gyerekek feladata, hogy a palack kinyitása nélkül addig forgassák és rázogassák a flakont, ameddig meg nem tudják nevezni mind a 10 apróságot (pl.: matrica, iratkapocs, radír, tipli, mágnes, gomb). Készíthetünk egy fényképet az elrejtett tárgyakról, így könnyebb beazonosítani a rizsszemek közt megbúvó kincseket. Kitartás és ügyesség is szükséges a játékhoz, ezért nem csak jó szórakozás, de fejleszti is az óvodásokat.

 

Pálcikás ügyességi játék

img_4663.JPG

Kép forrása: Öko-Kuckó Oktatóterem (Zöld-Híd Alapítvány)

A kiürült fagyis dobozba rizst öntöttünk, majd apró tárgyakat helyzetünk el a rizsszemek közt: kisebb-nagyobb gombokat, tipliket, gyöngyöket. A gyerekek feladata, hogy a kínai pálcika segítségével pecázzák ki az apróságokat. A pálcikát bárhogy használhatják, foghatják egy kézben vagy kettőben, vagy akár rá is ültethetik a kincseket a pálcikák vastagabb felére az edény fala mentén kiemelve őket. A kézügyesség mellett a találékonyság is fontos szerepet kap. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3113884746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása