Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Otthon is zölden: Víz a mindennapokban

2018. március 07. - Borsós Zsófia

Természetesnek tűnik, hogy a tiszta, édes ivóvíz rendelkezésünkre áll. Kinyitjuk a csapot és máris iszunk, kezet mosunk, mosogatunk, főzünk. Magyarországon átlagosan 120 liter vizet használunk fejenként egy nap leforgása alatt. A víz világnapjának a célja, hogy felhívja a figyelmet a víztakarékosság fontosságára és arra, hogy a víz kincsünk és erőforrásunk.

Az alábbi kép egy környezetvédelmi kampányból származik, tajvani diákok szennyezett természetes vizekből vettek mintát, majd jégkrémet készítettek belőle, hogy ezzel hívják fel az emberek figyelmét a vízszennyezés témájára:

 

3_1.jpg

Kép és információ forrása: Nők Lapja Café

 

A vízzel kapcsolatban fontos a takarékosság, ahhoz azonban, hogy változtatásokat hozzunk az életünkben, az is elengedhetetlen, hogy megvizsgáljuk, mi mindenre használjuk a vizet: 

Az aktív vízhasználat (pl.:ivás, mosás, fürdés) mellett ugyanis észrevétlenül is használjuk a vizet: Az általunk elfogyasztott élelmiszerek és a ruháink előállításához is szükség van rá. Egy csésze kávé megtermelése, feldolgozása, szállítása körülbelül 140 liter vizet igényel, 1 kg marhahús előállításához 13 000-15 000 liter vízre volt szükség (beleszámítva az állat takarmányának megtermelését is).

footprint-316239_640_1.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

Amellett, hogy gondot fordítunk az aktív vízhasználatunk csökkentésére (pl.: zuhanyzás fürdés helyett; víztakarékos zuhanyfej és perlátor felszerelése; esővíz gyűjtése öntözéshez), fontos a fogyasztásunkat is átgondolnunk: ha kevesebb húst fogyasztunk, előnyben részesítjük a használt ruha üzleteket, valamint eladományozzuk a jó állapotú ruhákat, szintén védjük a vizeinket.  

Egy-két élelmiszer vízigénye:

viznyomok-uj.png

 

Kép forrása: Föld Napja Alapítvány

 

A vízlábnyomról bővebb információkkal szolgála az alábbi weblap:

Föld Napja Alapítvány

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr9413723282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása