Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Prücsök fesztivál a Balatonszentgyörgyi Margaréta Óvodában [VIDEÓVAL]

2018. március 07. - Borsós Zsófia

„Minden kis viaszgyertya megtanít arra,

hogy egy kis melegért, fényért érdemes tövig égni, 

mert a kis dolgok fénye az, ami bevilágítja életünket.„         

 Molnár Ferenc

 

kep1_22.png

A Balatonszentgyörgyi „Margaréta” Óvoda több célú, közös igazgatású közoktatási intézmény, melynek körzete Balatonszentgyörgy, Balatonberény, Hollád, Tikos, Vörs, Szőkedencs, Szegerdő, Főnyed települések. Székhelyi óvodánkba összesen 55 – 60, tagintézményünkbe 18 gyermek jár.

Óvodánkban olyan programokat, rendezvényeket szervezünk, melyek segítségével környezettudatosabbá neveljük a gyerekeket, szüleiket és saját magunkat is. Nemcsak a környezettudatos nevelést kezeljük prioritásként - bár ez zöld óvoda státuszunkból természetszerűen adódik -, hanem a nemzeti kultúra, a népi hagyományok védése, ápolása, terjesztése is fontos a számunkra.

Óvodánk pedagógusai fontosnak tartják, hogy az intézményben nevelkedő gyermekek magyar néptánc és népi kultúra iránti érdeklődését elmélyítsék, illetve biztosítsák, hogy óvodásaink egyenlő eséllyel, tevékenyen vehessenek részt a hagyományokhoz kapcsolódó szokások megismerésében, feldolgozásában, ápolásában, terjesztésében.

Ezt segíti egyik legnemesebb, 2013 óta immáron hagyománnyá váló, egyedülálló rendezvényünk: a PRÜCSÖK gyermeknéptánc - fesztivál, mely a legfiatalabb réteg számára teremt lehetőséget magyar néptánckultúrában való „megmártózásra”.

 

A fesztivál színvonalas programot biztosít a gyermekek (és szüleik) számára a szabadidő értékteremtő eltöltésére, egyben ismerkedési, kapcsolatteremtési, tapasztalat - megosztási lehetőséget is kínál a felkészítő óvodapedagógusok, a meghívott táncpedagógusok, koreográfusok, művészeti vezetők számára. Természetesen biztosítjuk, hogy a fesztiválon mindenki egyenlő eséllyel vehessen részt.

A rendezvényen elsősorban a Marcali kistérség óvodai gyermektánccsoportjai vesznek részt (kb. 70 - 100 fő).  A csoportok népviseletbe öltözve, népi gyermekjátékokból, gyermekjátékfűzésekből álló zenés, táncos műsorokat mutatnak be.

A résztvevő valamennyi kisgyermek apró jutalmat: könyvet, okleveleket, zászlót, kitűzőt, stb. kap elismerésképpen.

A szabadidő értékteremtő eltöltése nem csupán a rendezvény adott napjára korlátozódik, mert a fesztiválon való részvétel rendszeres előzetes elfoglaltságot követel a gyermekektől és felkészítőiktől egyaránt: a táncokat el kell sajátítani, gyakorolni kell. A foglalkozások pedig nem csupán magára a táncra összpontosulnak, hanem a gyermekek más néprajzi ismeretekre is szert tesznek: népdalok, népzene, népi játékok, kézművesség, néphagyományok, népviselet stb. megismerése.

A fesztivál sikerét bizonyítja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés, nemcsak a fellépni kívánó csoportok körében, hanem koreográfusok, néptáncpedagógusok is érdeklődnek és részt vesznek a színvonalas rendezvényen.

Bizakodva tekintünk az idei PRÜCSÖK FESZTIVÁL elé is, és már előre örülünk annak, hogy gyermekeink ilyen csodálatos alkotó közösségekbe járhatnak, megtanulhatják, hogy a kitartás, az önfegyelem meghozza gyümölcsét, és nem utolsó sorban szép és értékes közösségi életet élhetnek.

 

Pálné Simon Erika

Balatonszentgyörgyi Margaréta Óvoda

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr9113665000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása